Rusija podnela zahtev za registraciju Sputnjika V u Evropskoj uniji

Ruske vlasti su podnele zahtev za registraciju vakcine Sputnjik V u Evropskoj uniji, saopštio je danas fond koji je učestvovao u razvoju vakcine protiv korona virusa.

Fond je naveo da je “podneo zahtev za registraciju i očekuje da prva ispitivanja (poslate dokumentacije) budu obavljena u februaru”.

Neimenovani portparol fonda je rekao agenciji Frans pres da je taj zahtev juče podnet Evropskoj agenciji za lekove (EMA).

Potrebna dokumentacija poput privremenih rezultata kliničkih ispitivanja treće faze, koja je u toku, biće poslata i ispitana čim bude obavljena.

“Na osnovu niza ispitivanja, EMA će odlučiti o odobrenju vakcine Sputnjik V za Evropsku uniju”, precizira ruski fond.

EMA je u saopštenju dostavljenom Frans presu navela da će “izdati saopštenje kada počne postupak kontinuiranog ispitivanja”.

“Proces odobravanja vakcina počeli smo krajem oktobra u Evropi. To je proces velikih razmera, čiji je cilj dobijanje dozvole za upotrebu vakcine u EU”, rekao je portparol ruskog fonda i dodao da je “registracija važan korak”.

Nazvana kao prvi sovjetski satelit koji je lansiran 1957. godine, ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V dočekana je u avgustu sa skepsom zato što tada još nisu bila završena masovna testiranja u okviru treće faze ispitivanja.

Kako navodi ruski fond, vakcina Sputnjik V je registrovana u Belorusiji, Srbiji, Argentini, Boliviji, Alžiru, na palestinskim teritorijama, u Venecueli,Paragvaju i Turkmenistanu.

Izvor: beta.rs