Rusija razmatra nacionalizaciju 60 zapadnih kompanija

(Фото EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Folksvagen, Epl, Ikea, Majkrosoft, Šel, Mekdonalds, Porše i Tojota nalaze se na listi kompanija koje će ruske vlasti, najverovatnije, nacionalizovati i predati na upravljanje lokalnom menadžmentu, javljaju Izvestija.

Merama koje će biti preduzete kada vlada i tužilaštvo donesu odluke obuhvaćeno je 60 zapadnih kompanija, koje su prestale da rade u Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Odmah nakon što su te kompanije obustavile rad, ruska Inicijativa za zaštitu prava potrošača zatražila je od vlade i tužilaštva da preduzmu odgovarajuće mere radi zaštite prava potrošača.

Predlog da ruski menadžeri preuzmu upravljanje ovim kompanijama, pišu Izvestija, podržao je i predsednik Vladimir Putin, navodeći da se „moraju štititi prava stranih investitora i partnera koji nastavljaju da rade u Rusiji”, javlja RTS.

„Nemamo od čega da se krijemo. Radićemo sa svim stranim partnerima koji to žele”, rekao je Putin.

Suštinski, ruski rukovodioci preuzeće upravljanje nad kompanijama koje su napustile tržište te države i u kojima su stranci vlasnici najmanje 25 odsto kapitala.

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da se razmatraju različiti modaliteti nacionalizacije, ali da za sada nema konačne odluke.

Izvor: politika.rs