Rusija sprovodi vojne vežbe u Baltičkom moru

(EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN )

MOSKVA – Više desetina ruskih brodova danas je učestvovalo u vojnim vežbama u Baltičkom moru u jeku rastućih tenzija oko te strateške oblasti gde NATO takođe trenutno izvodi manevre.

„U okviru ove vežbe taktičke pomorske grupe Baltičke flote napustile su svoje baze i raspoređene su o određene zone”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. U vežbama, koje se takođe odvijaju na kopnu u centrima obuke u ruskoj enklavi Kalinjingrad, učestvuje 60 brodova i 40 aviona. Oko 20 ruskih brodova već je učestvovalo u jednoj vežbi u toj zoni u utorak.

NATO od nedelje sprovodi velike godišnje pomorske vežbe u Baltiku nazvane „Baltops 22” koje treba da traju do 17. juna. Ta intenzivna vojna aktivnost odvija se u kontekstu jakih tenzija između Moskve i zapadnih zemalja od početka ruske vojne ofanzive u Ukrajini krajem februara.

Baltičko more kao strateška zona došlo je u centar pažnje prošlog meseca kada su Švedska i Finska, do sada neutralne, zvanično zatražile članstvo u NATO, organizaciji koju Moskva smatra neprijateljskom prema njenim interesima.

Ulazak te dve zemlje u NATO, koji trenutno blokira Turska, od Baltičkog mora bi napravio NATO jezero, pošto su ostale zemlje koje izlaze na to more, izuzev Rusije, već deo bloka, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs