Rusija usvojila rezoluciju o priznanju Donjecke i Luganske Republike

Ruska državna duma danas je na plenarnoj sednici usvojila nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Kako je precizirao predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin, dokument će odmah biti upućen šefu države na potpis, prenosi Nova.rs.

Parlamentarci Komunističke partije Ruske Federacije podnijeli su 19. januara predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu nacrt rezolucije o priznanju republika Donbas i Lugansk kao nezavisnih država uz pregovore sa njihovim rukovodstvom za stvaranje pravne osnove za međudržavne odnose i regulisanje svih aspekata saradnje i uzajamne pomoći.

Prema Volodinovim riječima, Vašington podiže tenzije snabdijevajući Ukrajinu oružjem zajedno sa evropskim zemljama, a Kijev i dalje ne poštuje sporazume iz Minska. Sve ovo predstavlja prijetnju i rizik po živote ruskih građana i sunarodnika koji žive u DNR i LNR, ocijenio je predsjednik dume.

Ovaj potez vjerovatno će izazvati burne reakcije u Kijevu.

Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) proglasile su nezavisnost 2014. godine nakon sukoba proruskih separatista i ukrajnske vojske.

Ove dvije teritorije Ukrajina ne priznaje kao nezavisne države, ali takođe, nijedna zapadna zemlja.

Izvor: vijesti.me