Ruska „gasovodna armada” izlazi na Baltik

Barža „Ivan Sidorenko„ stigla do gradilišta „Severnog toka 2 – u vodama Nemačke, u blizini još pet ruskih brodova: „Akademik Čerskij”, „Fortuna”, „Fival”, „Umka” i „Ostap Šeremeta”

„Ivan Sidorenko”, ruski snabdevački brod isplovio je iz luke Kaliningrad i stigao na lokaciju na Baltik, u blizini gradilišta „Severnog toka 2” u ekskluzivnoj pomorskoj zoni Nemačke, javili su ruski mediji. Dizanje sidra „Ivana Sidorenka” ovih dana ima više nego simbolično značenje za navijače i protivnike „Severnog toka 2” sa obe strane Atlantika.

Naime, prema nedavnim najavama švajcarske firme „Severni tok 2” ( u vlasništvu ruskog „Gasproma”), nastavak spuštanja cevi mega rusko-zapadnoevropskog gasovoda – nakon jednogodišnje pauze zbog prve runde sankcija SAD – najavljen je za 5. decembar. Tim povodom, graditelji i finansijeri projekta vrednog oko 10 milijardi evra, ove sedmice žustro ubrzavaju pripreme za taj datum.

Tim povodom, ruska „gasovodna armada” grupiše se uveliko na prilazima nemačkom gradilištu.

„Računamo da je ’Severni tok 2’ izabrao brod koji će završiti taj posao. To je ’Akademik Čerskij’. Projekat ima validnu radnu dozvolu za decembar. Priloženi zahtev za nastavak radova u periodu januar–april, trenutno se razmatra”, saopšteno je iz nemačke Federalne agencije za pomorstvo i hidrografiju.

Bilo kako bilo, „Akademik Čerskij” 150 metara dugi brod koji je od februara iz Sibira stigao na Baltika, trenutno je na pučini, nedaleko od najavljenog gradilišta, u statusu „ograničenog manevrisanja”. „Akademik Čerskij” je inače, tokom višemesečnog boravka u nemačkoj luci Mukran, izgleda podvrgnut tehničkoj modifikaciji neophodnoj za zahtevne radove u finišu „Severnog toka 2” , u vodama Nemačke i Danske. Za graditelje i finansijere ovog toka, taj brod je ključan za uspešan završetak posla, uprkos američkim pretnjama novom rundom sankcija do kraja ove godine.

Nakon prve runde američkih sankcija protiv dela aktera izgradnje „Severnog toka 2” uvedenih prošlog decembra, i momentalnog povlačenja tri specijalizovana broda švajcarske firme „Olsiz” iz tog projekta, iznalaženje zamene za to brodovlje, postalo je ključna briga aktera megaenergetskog projekta. Ruski ministar energetike Aleksander Novak, svojevremeno je nagovestio da bi „Akademik Čerskij” mogao biti džoker – zamena za „Severni tok 2”. Ali, dotični brod– inače proizveden u Kini, koji je „ Gasprom” nedavno prodao ruskom investicionom fondu „Samara” – ne može sve sam. Pogotovo što graditelji „Severnog toka 2” sada najavljuju da će postavljanje cevi na preostaloj sekciji u vodama Nemačke završiti do kraja ove godine. I to, uprkos činjenici da „Akademik Čerskij” može – uza sva usavršavanja – da postigne tek trećinu brzine postavljanja cevi u odnosu na „Solitaire”, „Pioneering Spirit” i „Audacia” tri broda firme „ Olsiz” koja su se prošlog decembra naprasno povukla. Uz to, „ švajcarski trio” imao je tokom radova tehničku podršku čak osam brodova za snabdevanje, navodi Blumberg.

Ko bi mogao biti tehnička uzdanica „Čerskom”, uveliko ovih dana mozgaju navijači i protivnici završetka „Severnog toka 2” sa obe strane Atlantika.

Pomagači su inače, već raspoređeni nedaleko od „Čerskog” i lokacije pomorskog gradilišta u Nemačkoj.

Tako je ruski brod „Fortuna”, (koji uz sidrenje može da obavi „gotovo isti” posao kao „Akademik Čerski“), opažen ovih dana u blizini nemačke luke Vismar na Baltiku. „Finval” – tegljač osposobljen za snabdevanje ofšor instalacije nalazi se u blizini baltičke obale Litvanije, gde je ovih dana usidrena „Umka” takođe brod tegljač. Uz njih, tu je nadomak Kaliningrada i „Ostap Šeremeta” brod prilagođen da prenosi opremu, personal i hranu onima koji će da spuštaju cevi, javljaju američki izvori.

Šta planira „Akademik Čerskij” kad izađe iz statusa „ograničenog manevrisanja”, biće možda jasnije početkom ovog vikenda.

U međuvremenu, „Gasprom” i njegovi evropski partneri u tom projektu (francuski „Anži”, angloholandski „Rojal Dač”, nemački „Vinteršel” i „Uniper” kao i austrijski OMV) zaokružili su finansijsku konstrukciju „skoro 100 posto, saopštili su juče iz firme registrovane u Cugu.

Izvor: politika.rs