Ruska vojska naručila raketne sisteme S-500

„Prometej” će moći da gađa i ciljeve u niskoj orbiti, uticaće na promenu taktike avijacije, pa i na geopolitiku.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potpisalo je ugovor s koncernom „Almaz-Antej” o nabavci prve serije raketnih sistema protivvazduhoplovne odbrane S-500 „prometej”, objavio je Tas pozivajući se na anonimni izvor u ruskom vojnoindustrijskom kompleksu. Ova novinska agencija precizirala je da je do ove informacije došla na marginama nedavne avio-kosmičke izložbe MAKS 21, održane u Žukovskom kod Moskve.

„Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potpisalo je ugovor s koncernom ’Almaz-Antej’ o nabavci više od deset sistema ’prometej’ za potrebe Vazdušno-kosmičkih snaga. Isporuke će početi u prvoj polovini 2022. godine”, rekao je sagovornik Tasa navodeći da su u toku ispitivanja na jednom poligonu na jugu Rusije i da bi trebalo da budu završena do kraja ove godine. U javnosti se ranije pominjalo da bi ovo oružje trebalo da uđe u upotrebu 2025. godine.

Malo je zvaničnih informacija o S-500, ali je izvesno da je reč o sistemu izuzetnih karakteristika, koji u ovom trenutku nema konkurenciju u svetu. Reč je o mobilnom sredstvu postavljenom na teška vozila, a brza promena položaja je imperativ u protivvazduhoplovnoj odbrani. Kao i neki drugi ruski sistemi, koristi više vrsta raketa kako bi „zahvatio” različite vrste ciljeva, kao što su dronovi, avioni, helikopteri, pa i rakete.

Prema raspoloživim podacima, maksimalni domet S-500 je oko 500 kilometara po daljini i čak 100 kilometara po visini. Takve performanse nateraće „neprijateljsku” avijaciju na promenu taktike, više neće biti moguće punjenje aviona gorivom u vazduhu u neposrednoj blizini mesta izvođenja operacije, a i „avaksi”, avioni za osmatranje vazdušnog prostora, moraće da se udalje. 


Proba sistema S-500 na poligonu „Kapustin Jar” (Printskrin)

Podsećanja radi, takva taktika je sprovođena tokom agresije NATO-a na tadašnju SR Jugoslaviju – punjenje aviona gorivom iznad država u okruženju i osmatranje „avaksom” iz njihovog vazdušnog prostora.

Još značajnija činjenica je domet po visini novog ruskog sistema. Činjenica da će njegove rakete dostići ciljeve na visini od oko 100 kilometara svrstava ga u oružje protivkosmičke odbrane. A na toj visini, od postojećeg naoružanja, lete samo balističke rakete.

Pre desetak dana rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je S-500 uspešno testiran na poligonu „Kapustin Jar”. Parametri gađanja nisu objavljeni, ali jeste video-snimak koji je, kako su primetili analitičari, napravljen tako da se ne vide baš detalji, na primer lansirane rakete. Kako je saopšteno, gađan je „brzi balistički cilj”, dakle raketa, a test je potvrdio očekivanja konstruktora i pouzdanost sistema.

Kao i svi strateški sistemi protivvazduhoplovne odbrane, i ovaj je namenjen zaštiti velikih gradova i važnih objekata. Najjaču zaštitu te vrste u Rusiji ima Moskva, pa bi S-500 upravo na području prestonice mogao biti uključen u borbeno dežurstvo, danonoćnu zaštitu.

Ali, ovo oružje moglo bi biti raspoređeno i na drugim lokacijama, kao što su Krim ili ruska enklava Kalinjingrad, „pokrivajući” na taj način šire prostore Crnog mora ili Baltika, što bi bio ruski adut u geopolitičkom nadmetanju sa Zapadom.

Aktivna faza razvoja S-500 „prometej” (ranije se pominjao i od nazivom „trijumfator”) počela je 2009. godine. Bilo je kašnjenja, ali nedavni test ukazuje da je napravljen odlučujući napredak i da bi se ovaj sistem u doglednoj budućnosti mogao naći u arsenalu ruske vojske.

Izvor: politika.rs