Ruska vojska potpuno opkolila Černigov

Рат у Украјини (АП – Е.Л.)

LAVOV – Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Belorusijom i da bombarduju područja u kojima su stanovnici ostali bez struje, grejanja i vode.

Gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko rekao je da je u bombardovanju srušen most koji povezuje grad sa prestonicom Ukrajine na jugu, prekinuvši glavni put za humanitarnu pomoć i evakuaciju ranjenih, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su njegove snage blokirale ukrajinske gradove, uključujući Černigov, kako bi porazili ukrajinsku vojsku.

„(Mi smo) u suštini potpuno opkoljeni i imamo humanitarnu katastrofu”, rekao je Atrošenko na televiziji.

On je istakao da su ljudi bez vode, bez grejanja i struje i da shvataju da najgore tek dolazi.

Gradonačelnik Černigova je rekao da je u bombardovanju uništeno više od polovine privatnih kuća na periferiji grada, koji je pre sukoba imao oko 285.000 stanovnika i koji je poznat po svojim istorijskim zgradama i drevnim crkvama.

Gradske vlasti isporučuju vodu okruzima u svim kontejnerima koje mogu da nađu, dok stanovnici moraju da kuvaju na otvorenoj vatri ispred svojih domova, dodao je Atrošenko.

„Grad je potpuno uništen”, naglasio je on.

Vlasti u Kijevu su saopštile da se nadaju da će za sutra dogovoriti humanitarni koridor za Černigov koji bi omogućio civilima da se evakuišu, kao i da se omogući da pomoć bezbedno stigne do grada, ali su upozorile da su pregovori sa Rusijom teški.

Raketirano više objekata u Viničkoj oblasti

KIJEV – Ruske krstareće rakete pogodile su nekoliko zgrada u Viničkoj oblasti u Ukrjaini, tvrdi ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Kako navodi, meta ruskih raketa bila je ukrajinska vazduhoplovna komanda u Viničkoj oblasti, prenosi Rojters.

„Posledice raketnog napada okupatora se razjašnjavaju”, navodi se u saopštenju ukrajinskog vazduhoplovstva.

Izvor: politika.rs