Ruska zatvorska služba će uhapsiti Navaljnog čim stigne u Rusiju

Federalna zatvorska služba u Rusiji (FSIN) potvrdila je danas da će preduzeti sve mere za hapšenje Alekseja Navaljnog nakon njegovog povratka u Rusiju ovog vikenda, što je potez koji bi mogao biti uvod u njegovo zatvaranje na tri i po godine, prenosi Rojters.

Zatvorska služba FSIN navela je u izjavi da je Navaljni (44) na nacionalnoj poternici jer im se prošle godine više puta nije prijavljivao najmanje dva puta mesečno, kako je predviđeno njegovom uslovnom kaznom zbog optužbi za proneveru, i obratila se sudu da njegovu uslovnu kaznu od tri i po godine pretvori u zatvorsku kaznu, prenosi Rojters.

“U teoriji mogu da ga zadrže čim stigne u Rusiju, ali za početak samo na 48 sati”, rekao je Rojtersu Vadim Kobzev, jedan od advokata Navaljnog. Kobzev očekuje da će sud 29. januara razmatrati i detalje slučaja, kada bi mogao naložiti pretvaranje njegove uslovne osude u stvarnu kaznu zatvora.

Navaljni, jedan od najžešćih političkih protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina, najavio je da će u nedelju prvi put otputovati u Rusiju, u otkako je lane u avgustu odveden na lečenje u Nemačku nakon trovanja nervnim gasom „Novičok“.

Kremlj negira umešanost u njegovo trovanje, kaže da se do sada nisu pojavili dokazi da je Navaljni otrovan i da se može slobodno vratiti u Rusiju u bilo kom trenutku. Navaljni tvrdi da je izmišljena afera zbog koje mu je suđeno za proneveru iz 2014. godine, a kada su presudom on i njegov brat proglašeni krivim za krađu više od 408.000 dolara iz dve kompanije.

Izvor: tanjug