Ruske vlasti dale Navaljnom jedan dan da se javi službi za zatvorske kazne ili mu preti hapšenje

Ruske vlasti su najvećem protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom dale jedan dan da se javi službi za zatvorske kazne i upozorile ga da bi mogao da bude uhapšen ako se vrati u Rusiju po isteku tog roka.

Navaljni, oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, u Nemačkoj se oporavlja od trovanja nervnim agensom u avgustu za koje optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacuju umešanost u trovanje Navaljnog.

Ruska Federalna služba za zatvorske kazne saopštila je danas da članak lekara berlinske bolnice Šarite u kojoj se Navaljni lečio od trovanja, objavljen u časopisu Lenset, ukazuje da se opozicionar potpuno oporavio.

Služba je zatražila da se Navaljni javi u njenu kancelariju zbog kazne od tri i po godine zatvora, na osnovu presude iz 2014. godine.

Njegov advokat Vadim Kobzev izjavio je da je ta ruska agencija rekla Navaljnom da se pojavi u njenim prostorijama sutra ujutru.

Navaljni, koji je ranije rekao da planira da se vrati u Rusiju kada se potpuno oporavi, naveo je da pozivanje Federalne službe za zatvorske kazne na članak iz časopisa Lenset znači da ruske vlasti prihvataju da je on bio otrovan.

“To znači da je država zvanično priznala trovanje. A gde je onda krivični proces”, naveo je Navaljni na Tviteru.

Navaljni je pao u komu tokom leta iz Sibira ka Moskvi 20. avgusta. Avion je zbog toga prinudno sleteo, a Navaljni je dva dana kasnije prebačen iz sibirske bolnice u Berlin.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu “novičok”, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti su insistirale da doktori koji su lečili Navaljnog pre nego što je prebačen u Berlin nisu našli tragove otrova i tražili su od nemačkih zvaničnika da iznesu dokaz da je otrovan.

Vlasti su odbile da otvore krivičnu istragu, navodeći kao razlog nedostatak dokaza da je Navaljni otrovan.

Navaljni je prošle nedelje objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem ruske obaveštajne službe FSB koji ga je otrovao u avgustu i potom to pokušao da zataška.

Opozicionar se predstavio kao bezbednosni zvaničnik i naveo sagovornika da sa njim podeli detalje o operaciji trovanja. Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umešan “u obradu” donjeg veša Navaljnog “kako ne bi bilo tragova” trovanja.

Ruska obaveštajna služba FSB odbacila je taj snimak kao lažan.

Izvor: beta.rs