Ruski opozicionar regrutovan i poslat na Arktik

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izjavio je da prisilno vojno regrutovanje jednog od njegovih saradnika i aktivista u udaljenu vazdušnu bazu na Arktiku predstavlja „otmicu i ilegalno zatvaranje”.

Ruslan Šavedinov, rukovodilac projekta u Antikorupcijskoj fondaciji Alekseja Navaljnog, priveden je u ponedeljak u svom stanu u Moskvi, kako se navodi, pošto su mu prethodno razvaljena vrata, prekinuta struja i isključen mobilni telefon.

Šavedinov je u utorak prebačen u udaljenu vojnu bazu na Novoj Zemlji, arhipelagu u Arktičkom okeanu, nekih 2.000 km severno od Moskve na lokaciju jedinice protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Navaljni je rekao da je Šavedinov, koji je i ranije pokušao da se oslobodi služenja vojnog roka iz medicinskih razloga, uspeo da se javi koristeći tuđi telefon, jer mu narednih godinu dana neće biti dozvoljeno da koristi svoj.

Šavedinov je rekao i da je pod stalnim nadzorom, prenosi Tanjug.

Navaljni je optužio vlasti da su otele aktivistu i rekao da čhe advokati osporiti regrutaciju opozicionara i tvrdi da je on ilegalno otet i zatvoren.

Pukovnik Makim Loktev, zamenik vojnog komesara za Moskvu, rekao je agenciji TAS S da je Šavedinov odavno izbegavao obaveznu regrutaciju i da je sud u ponedeljak odbio njegovu žalbu u kojoj se pozivao na medicinske razloge.

Vojni rok od 12 meseci obavezan je za sve Ruse između 18 i 27 godina, uz izuzetke zbog medicinskih ili drugih razloga.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je najverovatnije reč o legalnom postupku.

„Ako izbegava regrutovanje, kršio zakon Ruske Federacije. Ako je to slučaj onda je ovakav način regrutacije u skladu sa zakonom”, rekao je Peskov.

„Ako je izbegavao regrutaciju i regrutovao se na ovaj način, tada je sve vršeno strogo u skladu sa zakonom.”

Izvor: politika.rs