Rusko pravosudje obustavlja aktivnosti organizacija Navaljnog

Rusko pravosudje je danas naložilo obustavu aktivnosti organizacija povezanih sa Aleksejem Navaljnim, uz pretnju da budu proglašene “ekstremističkim”, izjavio je jedan od glavnih saradnika ruskog opozicionara.

“Aktivnosti kancelarija Navaljnog i Fonda za borbu protiv korupcije (FBK) odmah su obustavljene”, napisao je na Tviteru direktor FBK Ivan Ždanov i objavio fotografije te odluke kojom preti potpuna zabrana rada tih organizacija.

On smatra da se ruske vlasti plaše aktivnosti tih organizacija i demonstracija u znak podrške Navaljnom.

Moskovska kancelarija Navaljnog je na Telegramu navela da “više ne može da radi u starom formatu” zbog te odluke.

“Bilo bi previše opasno za naše zaposlene i za naše pristalice”, ukazala je ona.

Ona medjutim obećava nastavak borbe protiv korupcije. “Neće biti lako boriti se, ali ćemo apsolutno pobediti jer nas je mnogo i jaki smo”, dodaje ta kancelarija.

Rusko tužilaštvo je sredinom aprila zatražilo da se organizacije povezane sa Aleksejem Navaljnim kvalifikuju kao “ekstremističke” zbog čega bi mogle da budu zabranjene, uz mogućnost zatvorskih kazni saradnicima i pristalicama.

Tužilaštvo tereti te organizacije da “pod velom liberalnih slogana” nastoje da “stvore uslove za destabilizaciju socijalne i društveno-političke situacije” u Rusiji.

Pripremno ročište u ovom slučaju je danas održano.

Navaljni (44) koji se nalazi na izdržavanju kazne od dve i po godine zatvora, u petak je obustavio 24-dnevni štrajk gladju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

On je uhapšen čim se vratio iz Nemačke u januaru, posle pet meseci oporavka od trovanja za koje direktno optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je potom osudjen na zatvor zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

Izvor: beta.rs