SAD će proceniti kako je vođena SZO

Sjedinjene Američke Države će proceniti da li se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) vodi na način na koji bi trebalo da bude vođena, dok Vašington vrši procenu nakon što je predsednik SAD Donald Tramp pauzirao finansiranje SZO, izjavio je danas vršilac dužnosti administratora USAID-a DŽon Barsa.

Vašington će, takođe, iskoristiti ovu pauzu za traženje alternativnih partnera izvan SZO da nastavi da sprovodi važan posao kao što su vakcine, kako bi se osiguralo da nema prekida u njenim naporima za pružanje pomoći, rekao je Barsa, preneo je Rojters.

“Procena će biti sveobuhvatna i odnosiće se na sva pitanja načina upravljanja poslovanjem”, rekao je Barsa na konferenciji za novinare u Stejt departmentu.

“Postoje brojna pitanja u pogledu upravljanja SZO; kako je delovala na osnovu postupaka država članica odgovornih za ono što su uradile”, istakao je on.

Tramp je prošle sedmice obustavio finansiranje SZO, dok Vašington ne proceni kako se Svetska zdravstvena organizacija bavila pandemijom korona virusa.

On je optužio SZO da je promovisla kineske dezinformacije o virusu, rekavši da je to najverovatnije pogoršalo epidemiju.

Zvaničnici SZO su naveli da su upozorili države članice na izbijanje epidemije ranije tokom godine.

Izvor: restartmagazin.rs/tanjug