SAD i još 13 država sveta traže novu fazu istrage porekla korona virusa

Sjedinjene Države i još desetak država izrazilo je sumnju u studiju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o mogućem poreklu korona virusa u Kini, ukazujući na kašnjenje i nedostatak pristupa uzorcima i podacima.Zajednička studija SZO i Kine o poreklu novog korona virusa objavljena u utorak, kaže da je prenos virusa sa slepih miševa preko neke druge životinje na ljude najizgledniji scenario i da je curenje virusa iz laboratorije “izuzetno malo verovatno”.

Studija zahteva dalje proučavanje, a generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreysus) je rekao da su sve hipoteze otvorene.Po objavljivanju studije, Stejt department je rekao da 14 država traži podsticaj za sprovodjenje druge faze ispitivanja i ukazao je na potrebu daljih studija na životinjama “kako bi se utvrdio način prenošenja virusa na ljude”.

Te države su izrazile podršku stručnjacima i osoblju SZO, pozdravljajuči njihov “neumoran rad” na okončanju pandemije i razumevanju njenog porekla kako bi se sprečilo da se pandemija ponovi. Ali, rekli su da je studija “znatno kasnila i da je nedostajao pristup potpunim, originalnim podacima i uzorcima”.

Kritičari kažu da je vlasti Kine trebalo predugo da tek počtkom ove godine pusti u zemlju tim stručnjaka koji je  sazvala SZO.

Stejt department je rekao da su tu zajedničku izjavu objavile Australija, Velika Britanija, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Izrael, Japan, Letonija, Litvanija, Norveška, Slovenija i Južna Koreja.

Izvor: beta.rs