SAD i Nemačka objavljuju detalje sporazuma oko Severnog toka 2

Sjedinjene Američke Države i Nemačka narednih dana će objaviti sporazum kojim je rešen njihov dugogodišnji spor oko izgradnje gasovoda “Severni tok 2”, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa detaljima dogovora.

Posle prošlonedeljnog sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel saopšteno je da razlike u stavovima kada je u pitanju taj gasovod nisu prevaziđene, ali je navedeno da su se usaglasili da Rusiji ne sme da se dopusti da energiju koristi kao oružje protiv svojih suseda.

Stvari sada izgledaju dobro i očekujemo da će rešenje biti usaglašeno narednih dana, rekao je izvor Rojtersa, koji je insistirao na anonimnosti jer se razgovori još vode.

Drugi izvor rekao je da su dve strane veoma blizu dogovora koji će omogućiti da se izbegne obnavljanje trenutno suspendovanih sankcija protiv kompanije Severni tok 2 i njenog izvršnog direktora.

Bajdenova administracija u maju je zaključila da ponašanje te kompanije i njenog izvršnog direktora zaslužuje sankcije, ali ih je američki predsednik suspendovao kako bi dao šansu da se razgovorima dođe do rešenja, jer je želeo da obnovi čvrste veze sa Nemačkom, koje je njegov prethodnik Donald Tramp u velikoj meri pokidao.

Detalji dogovora za sada nisu poznati, ali jedna od njegovih ključnih komponenti biće mnogo veće investiranje SAD i Nemačke u Ukrajinu, kako bi joj se omogućilo da ostvari energetsku transformaciju i energetsku bezbednost, rekao je izvor Rojtersa.

Još se ne zna da li će taj novac biti obezbeđen iz budžeta dve države, ili će to uraditi privatne kompanije.

Izvor: nova.rs