SAD: Imamo pravo da Avganistance privremeno smestimo u Bondstilu

SAD su poručile da im je sporazumom sa Prištinom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil. Odbacuju medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace ljude koji su neprihvatljivi za SAD.

Sjedinjene Američke Države zahvalile su Prištini na njenoj ulozi u pomaganju u ogromnom zadatku preseljenja desetina hiljada avganistanskih građana u SAD i u druge zemlje, uključujući u zemlje partnere NATO-a, koje su ugroženim Avganistancima ponudili stalne domove.

“Postupak kroz koji se Avganistanci prijavljuju za posebne imigrantske vize ili izbeglički status u SAD je složen, a neki podnosioci zahteva još uvek su u procesu pribavljanja potrebnih dokumenata i pružanja svih podataka potrebnih za ispunjavanje uslova za skori ulazak prema američkom zakonu”, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države odbacuju medijske izveštaje o američkoj nameri da na Kosovo prebace ljude koji su neprihvatljivi za SAD.

“Neki medijski izveštaji ostavili su čitaoce sa netačnim utiskom da Sjedinjene Američke Države nameravaju da na Kosovo prebace pojedince koje su američke vlasti smatrale neprihvatljivim za SAD. To nije slučaj”, piše u saopštenju.Grupa izbeglica iz Avganistana koja je pre nekoliko dana stigla u PrištinuGrupa izbeglica iz Avganistana koja je pre nekoliko dana stigla u Prištinu

Sporazumom sa Prištinom, kako se napominje, Sjedinjenim Američkim Državama dozvoljava se da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u kampu Bondstil, čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu.

To može da uključi zadatke poput razjašnjavanja identiteta podnosioca zahteva, istorije zaposlenja, ili drugih veza sa SAD, navodi se u saopštenju i zaključuje da američki službenici u Prištini pomažu u tom procesu.

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalj Svećlja izjavio je juče da je na Kosovu smešteno 467 izbeglica iz Avganistana i zatražio pomoć međunarodnih organizacija radi njihovog dužeg zbrinjavanja.

Izvor: rts.rs