SAD izašle iz sporazuma „Otvoreno nebo”

Šest meseci od najave, SAD su se u nedelju i zvanično povukle iz međunarodnog sporazuma „Otvoreno nebo”, koji omogućava izviđačke letove nenaoružanih aviona iznad teritorije 34 zemlje.

Odluku Stejt departmenta potvrdio je Robert O’Brajen, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, napisavši na „Tviteru”: „Više nismo strana u sporazumu koji Rusija flagrantno krši. Ovaj potez je deo napora da se Amerika stavi na prvo mesto povlačeći se iz zastarelih ugovora i sporazuma koji su koristili našim protivnicima na štetu naše nacionalne bezbednosti.”

Ugovor potpisan još daleke 1992, koji je stupio na snagu pre 18 godina, omogućava članicama 34 zemlje da sprovode kratkoročne nenaoružane nadzorne letove nad teritorijama drugih država, radi prikupljanja podataka o vojnim aktivnostima oružanih snaga. Svaka država ima godišnju kvotu koliko letova može da izvrši i do sada je prema ovom sporazumu obavljeno više od 1.500 posmatračkih misija.

Povlačenje SAD je najnoviji udarac sistemu međunarodne kontrole naoružanja, koji je odlazeći američki predsednik Donald Tramp otvoreno prezirao, žaleći se da je Vašington ili prevaren ili nepravedno ograničen u svojim vojnim sposobnostima. Posle napuštanja dogovora o iranskom nuklearnom programu 2018. i sporazuma o raketama srednjeg dometa otkazanog 2019, „Otvoreno nebo” je treći sporazum iz kojeg se Bela kuća povukla.

Pojedine evropske zemlje, među kojima Francuska, Nemačka, Belgija i Španija, izrazile su žaljenje zbog te odluke, iako dele američku zabrinutost koja se odnosi na način kako ruska strana sprovodi sporazum.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova u prvoj reakciji su poručili: „Evropska bezbednost i bezbednost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika nemaju koristi od ovog poteza. Sada se mnogi na Zapadu pitaju kakva će biti reakcija Rusije. Odgovor je jednostavan. U više navrata smo naglasili da su nam otvorene sve mogućnosti.”

Iz Kremlja su juče poručili da žale zbog toga što su se SAD povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, jer bez učestvovanja američke strane dokument gubi na održivosti, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Mi verujemo da sporazum predstavlja važno sredstvo za izgradnju međusobnog poverenja i za održavanje naoružanja pod kontrolom”, rekao je Peskov, preneo je TASS.

Premda kritičari kažu da će izlaskom SAD iz dogovora o „Otvorenom nebu” najveću štetu imati američki saveznici, to još ne znači da će sporazum propasti. Pogotovu što je Moskva do sada pokazala da je više zainteresovana za vazdušni nadzor evropskih država nego za kontrolu SAD. Početkom novembra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je tražio pismena uverenja od članica NATO-a da se do sada prikupljeni podaci više neće deliti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Osim toga, Lavrov je poručio da, uprkos izlasku Vašingtona iz dogovora, američke baze neće biti izuzete iz ruskih vazdušnih nadzornih misija. Kada je 22. maja šef Stejt departmenta Majk Pompeo najavio odluku o napuštanju ugovora o „Otvorenom nebu”, optužio je Moskvu da krši dogovor, jer obavlja posmatračke letove duž južnih granica Rusije i iznad Gruzije, ali i ruske enklave Kalinjingrad.

„Rusija se ponaša kao da može slobodno po svojoj volji da odlučuje kada će ispunjavati obaveze iz sporazuma”, rekao je tada Pompeo.

Eksperti za kontrolu naoružanja ističu kako neke američke primedbe na račun ponašanja Rusije imaju osnova, ali da ostale služe za obmanjivanje javnosti. Ovakvom Trampovom odlukom američka vojska i obaveštajne agencije izgubiće važan izvor podataka time što SAD neće biti članica sporazuma.

„Iako je Rusija prekršila ugovor, Sjedinjene Države su joj na to uzvratile. NATO saveznici podržavaju ugovor, koji je pre svega fokusiran na jačanje evropske bezbednosti i žele da SAD ostanu u sporazumu”, kaže Stiven Pajfer, bivši američki ambasador i stručnjak za kontrolu naoružanja.

Pajfer smatra da je ovaj Trampov potez još jedan udarac za  kontrolu naoružanja u svetu i preko „Tvitera” je pozvao novoizabranog predsednika Džoa Bajdena da po stupanju na dužnost vrati SAD u sporazum o otvorenom nebu.

Pogotovo što je Bajden još u maju kritikovao Trampovu nameru, rekavši da uprkos tome što Rusija krši pakt, SAD i njihovi saveznici imaju korist od sporazuma. Predsednički kandidat demokrata tada je rekao da će povlačenje iz sporazuma samo pogoršati rastuće tenzije između Zapada i Rusije i povećati rizik od pogrešnih poteza i sukoba.

Iako su američki izviđački sateliti superiorniji od aviona koji se šalju u nadzorne misije, sam ugovor, kako objašnjava istraživaču „Inicijative za kontrolu naoružanja i neširenje oružja instituta Brukings”, ima i neke prednosti.

„Sporazum pruža priliku američkim saveznicima i partnerima koji nemaju sofisticirane satelitske snimke da prikupe podatke, ali i da međusobno izgrade poverenje”, ističe Stiven Pajfer.

Izvor: politika.rs