SAD: Konzulat u Hjustonu je bio centar špijunaže

Sjedinjene Države zatražile su od Kine da zatvori svoj konzulat u Hjustonu, potvrdile su juče obe države, dodatno narušavajući ionako zategnute odnose, a jedan izvor je za Rojters kazao da Peking kao odgovor razmatra zatvaranje američkog konzulata u Vuhanu.

Vašington je u utorak „iznenada zatražio“ zatvaranje konzulata, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova. Kineski mediji su objavili da je Kina dobila 72 sata da zatvori predstavništvo.

Peking je osudio potez „kao bez presedana“ i kao „nečuvenu eskalaciju“ i zapretio da će uzvratiti, ali nije naznačeno kakve mere bi mogli preduzeti. Američki Stejt department je potvrdio odluku i saopštio da je doneta kako „bi se zaštitila američka intelektualna svojina i privatne informacije o Amerikancima“.

Govoreći tokom posete Danskoj, američki državni sekretar Majk Pompeo nije izneo detalje ali je ponovio optužbe protiv Kine za krađu američke i evropske intelektualne svojine, za koju je kazao da košta „stotine hiljada radnih mesta“. „Predsednik Donald Tramp je rekao dovoljno – nećemo dozvoliti da se to ponovo desi“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Republikanski senator Marko Rubio je kazao da je konzulat u Hjustonu bio „centar masovne špijunske operacije“.

„Njujork tajms“ je citirao vodećeg američkog diplomatu za istočnu Aziju, Dejvida Stilvela, koji je kazao da je konzulat u Hjustonu bio „epicentar“ napora kineske vojske da unapredi svoje sposobnosti šaljući studente na američke univerzitete. „Preduzeli smo praktičan korak kako bismo ih sprečili da to čine“, kazao je Stilvel za „Tajms“. On je kazao da su konzul u Hjustonu i još dvojica diplomata nedavno uhvaćeni u spornim aktivnostima na hjustonskom aerodromu dok su čekali poletanje čarter leta za Kinu koji je Peking organizovao usled putnih ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Odnosi između SAD i Kine su žestoko narušeni ove godine oko niza tema, počev od koronavirusa preko Huaveja do kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru i nametanja novog zakona o bezbednosti u Hong Kongu.

Pogoršanje odnosa dešava se uoči predsedničkih izbora u SAD u novembru, na kojima, kako piše Rojters, deluje kao da se Donald Tramp i njegov demokratski rival Džo Bajden utrkuju ko će zauzeti oštriji stav prema Kini. Kasno u utorak veče u Hjustonu, lokalni mediji su preneli da se dokumenta spaljuju u dvorištu konzulata. Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Veng Venbin je kazao da konzulat funkcioniše normalno, odbijajući da komentariše te navode.

„SAD neće tolerisati kinesko kršenje našeg suvereniteta, zastrašivanje naših građana, kao što neće tolerisati ni nepravednu trgovinsku praksu Kine, krađu američkih radnih mesta i drugo neprimereno ponašanje“, kazala je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Peking je pozvao SAD da odmah povuku odluku u zatvaranju konzulata, jer će u suprotnom Kina reagovati protivmerama.

Venbin je kazao da američka vlada maltretira kineske diplomate i zaposlene u konzulatu već neko vrijeme i da „zastrašuje i ispituje kineske studente oduzimajući im lične elektronske naprave, pa čak i pritvarajući ih“.

On je kazao da se SAD mešaju u rad kineskih diplomatskih misija, uključujući presretanje diplomatskih pošiljki i zapljenu kineskih predmeta za „zvaničnu upotrebu“. On nije precizirao da li se te aktivnosti odnose na konzulat u Hjustonu.

Upućeni izvor kazao je za Rojters da Kina razmatra zatvaranje američkog konzulata u Vuhanu, gde je Stjet department povukao osoblje ranije ove godine zbog epidemije koronavirusa.

Prošlog meseca američka ambasada u Pekingu je saopštila da će SAD uskoro obnoviti operacije u Vuhanu.

Izvor: Vijesti.me