SAD nametnule nove sankcije Rusiji

Američka vlada nametnula je seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i odlučila proterati deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2020. godine, zbog Ukrajine i drugih dela. Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je ukaz kojim će biti takođe moguće i ponovo dodatno kazniti Rusiju ukoliko “nastavi ili favorizuje svoje akcije” koje dovode do međunarodne destabilizacije, navodi se u saopštenju Bele kuće. Američko Ministarstvo finansija zabraniće američkim finansijskim institucijama direktnu kupovinu duga koji će Rusija izdati posle 14. juna ove godine. Takođe se uvode sankcije protiv šest ruskih tehnoloških kompanija optuženih za podršku sajber aktivnostima ruske obaveštajne službe. Uvode se sankcije i protiv 32 osobe i entiteta optuženih da su u ime ruske vlade pokušali da utiču na predsedničke izbore održane u novembru prošle godine. U partnerstvu sa Evropskom unijom, Kanadom, Velikom Britanijom i Australijom, SAD uvode sankcije protiv osam osoba i entiteta povezanih sa “kontinuiranom okupacijom i represijom na Krimu”, navedeno je.

Američki ambasador odmah pozvan u ruski MVP

Iz Rusije je stigla oštra reakcija.

“Američki ambasador u Rusiji trenutno je u našem Ministarstvu vanjskih poslova (MVP). Teško da bih to mogla reći prije, ali mogu to reći sada: to neće biti ugodan sastanak za njega”, rekla je portparol Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na brifingu za medije u četvrtak.

Administracija predsednika Bajdena već sedmicama signalizira da se priprema za glavni odgovor na kršenje kibernetičke sigurnosti koje pogađa softver kompanije SolarWinds.

Američki obaveštajni službenici i tehnološke kompanije kažu da je upad, otkriven u decembru, verovatno delo ruskih hakera. Moskva je porekla bilo kakvu umešanost. Hakirano je najmanje devet vladinih agencija, uključujući ministarstva finansija, pravosuđa i trgovine i 100 privatnih kompanija.

Procena američke obaveštajne zajednice zaključila je s visokim stepenom poverenja da su predsednik Vladimir Putin i ruska vlada ovlastili i usmerili napore da utiču na američke predsedničke izbore.

Mere su usledile nakon što je Bajden 13. aprila upozorio Putina da će Sjedinjene Države braniti svoje interese. U isto vrijeme, Biden je spomenuo ideju o samitu dvojice lidera.

Bajden je svog prvog celodnevnog boravka na dužnosti naredio pregled uplitanja u izbore, napada SolarWinds, izveštaja o nuđenju nagrade za ubijanje američkih trupa u Afganistanu, i trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Administracija je prošlog meseca najavila sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog Navaljnog.

Rusija je u više navrata odbacila optužbe da se mešala u američke izbore, nudila nagrade za ubijanje američkih trupa u Afganistanu ili sudelovala u trovanju Navaljnog.

Izvor: Vijesti.me/Radio Slobodna Evropa