SAD optužile Kinu za sajber napade

U Sjedinjenim Državama napadi hakera na sajtove američkih vladinih agencija i medicinskih institucija koje imaju ključnu ulogu u rešavanju epidemije postali su učestali, javlja CNN.
Američka TV mreža navodi da zvaničnici SAD ističu da je cilj ovih napada krađa istraživanja o korona virusu i smatraju da iza njih stoji Kina.
Hakerskim napadima pogođeni su sajtovi bolnica, istraživačkih laboratorija, ustanova za pružanje zdravstvene nege i farmacutskih kompanija.
Američki zvaničnik koji je upoznat sa napadima rekao je za CNN da postoje samo dva mesta na svetu iz kojih bi ovi napadi mogli da potiču – Rusija i Kina, kada se uzmu u obzir njihove razmere i cilj.
Nakon oklevanja da za ove napade optuži samo jednu zemlju, administracija šredsednika Donalda Trampa krivicu je ipak svalila na Kinu.
Iz ministarstva pravde navode da su posebno zabrinuti zbog napada kineskih hakera na sajtove američkih bolnica i laboratorija sa ciljem da ukradu rezultate proučavanja korona virusa.
Oni su istakli da danas ne postoji ništa vrednije na svetu od biomedicinskih studija o vakcini protiv COVID-19, i to ne samo sa komercijalnog aspekta, nego i geopolitičkog.

Izvor: tanjug