SAD: Ranije mere sprečile bi više od pola infekcija i smrti

Da su u SAD mere fizičkog distanciranja i karantina primenjene samo nedelju dana ranije, bilo bi sprečeno više od polovine infekcija i smrtnih slučajeva od korona virusa, pokazuju rezultati istraživanja naučnika sa Univerziteta Kolumbija.

Prema njihovoj analizi, bilo bi spreceno 62 odsto slučajeva zaraze i 52 odsto smrtnih slučajeva. Da su zaštitne mere uvedene dve nedelje ranije, odnosno 1. marta, prema istraživanju koje je vodio epidemiolog Džefri Ssaman, moglo se sprečiti čak 82 odsto slučajeva zaraze i čak 83 odsto smrti. “Naši rezultati podvlače važnost rane intervencije i agresivnog odgovora u kontroli pandemije kovida-19”, zaključuju istraživači u izveštaju objavljenom na specijaliziranom serveru za medicinske radove koji još nisu objavljeni u stručnim časopisima MedRxiv.

Istraživanje, koje još nije prošlo stručnu recenziju, bazira se na podacima o prijavljenim slučajevima i umrlima po američkim opštinama, na podacima o mobilnosti ljudi i na epidemiološkom modelu kojim su se računale primene u stopi transmisije, odnosno zaraze od 15. marta do 3. maja kako bi se utvrdio efekat socijalnog distanciranja na suzbijanje epidemije, prenosi Index.hr.

U SAD je do danas zvanično potvrđeno više od milion i po zaraženih korona virusom i više od 95.000 umrlih.

Izvor: tanjug