SAD šalju još 3.000 vojnika u Poljsku zbog krize u Ukrajini

Pentagon šalje još 3.000 vojnika u Poljsku zbog zabrinutosti da bi Rusija u narednim danima mogla da izvede invaziju na Ukrajinu nakon što je rasporedila vojsku duž granice, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Sekretarijata za odbranu.

Oni će se početkom naredne nedjelje pridružiti američkim vojnicima kojih je u Poljskoj trenutno oko 1.700, piše AP.

U Poljsku će ići preostali pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije iz baze Fort Breg, u Sjevernoj Karolini.

Najava dolazi nakon upozorenja savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Džejka Salivana Amerikancima da napuste Ukrajinu što prije i najave da ukoliko se dogodi ruska invazija SAD neće evakuisati civile.

Salivan je istakao da predsjednik Rusije Vladimir Putin svakog trenutka može da izda naređenje za upad.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas u Australiji da bi Rusija mogla da izvede invaziju na Ukrajinu prije kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, zbog čega Amerikanci treba odmah da napuste tu zemlju.

Slanje dodatnih vojnika odobrio je sekretar za odbranu Lojd Ostin po nalogu predsjednika Džozefa Bajdena, prenosi Glas Amerike.

To je uz 8.500 vojnika koji su već u pripravnosti za mogući odlazak u Evropu ako bude potrebno i gotovo 3.000 Amerikanaca za koje je administracija ranije najavila da će biti raspoređeni u Poljskoj i Rumuniji.

Neimenovani zvaničnik naveo je da je u Njemačku stiglo 300 američkih vojnika.

“Ovih 5.000 dodatnih vojnika čine veoma pokretnu i fleksibilnu snagu, sposobnu za više misija. Raspoređuju se da bi ohrabrili naše NATO saveznike, odvratili potencijalnu agresiju protiv istočnog krila NATO, obučavali se sa snagama zemalja domaćina, i doprinijeli nizu situacija”, rekao je zvaničnik Sekretarijata za odbranu.

On je ponovio da je riječ o privremenom raspoređivanju snaga, te da se u Evropi već nalazi više od 80.000 američkih vojnika.

Rusija je razmjestila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice. Moskva tvrdi da ne planira invaziju, ali je tražila garancije od Zapada da se NATO neće širiti na Ukrajinu i na druge bivše sovjetske republike.

Izvor: vijesti.me