SAD: Saudijski princ naredio ubistvo Kašogija

Američka administracija objaviće uskoro izveštaj obaveštajnih službi u kome se navodi da je sin kralja Saudijske Arabije učestvovao u surovom ubistvu novinara Džamala Kašogija. Očekuje se da će predsednik SAD Džo Bajden uskoro pozvati kralja Salmana kako bi sa njim porazgovarao o izveštaju.

Bela kuća je pod pritiskom aktivista i boraca za ljudska prava i saudijskih disidenata da stane na kraj kršenju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji novim sankcijama koje će obuzdati princa Muhameda i biti znak da su SAD odustale od politike “grljenja despota”

Mediji su i ranije prenosili da je saudijski princ i de fakto vladar odgovoran za ubistvo Kašogija.

“Objavljivanje izveštaja je dugoočekivani korak posle kog mora da usledi pozivanje na odgovornost kako se ovakav varvarski zločin ne bi ponovo dogodio”, rekao je Halid Addžabri, Saudijac koji živi u egzilu u Kanadi. Njegov otac je Sad Aldžabri, bivši savetnik Muhameda bin Najefa, bivšeg princa koji je sada u zatvoru. “Blage sankcije Trampove administracije nisu odvratile Muhameda bin Salmana. Bajdenova administracija mora da preduzme efikasnije korake i sankcioniše visoke zvaničnike, političare, institucije i entitete koji su doprineli ubistvu”, dodao je on.

Pre izbora u SAD, Bajden je rekao da Saudijska Arabija zaslužuje da je tretiraju kao “pariju” zbog ubistva Kašogija koji je kritikovao saudijsku vladu, ali i zbog načina na koji se princ Muhamed obračunava sa kritičarima. Analitičari, međutim, sada ocenjuju da će kao predsednik Bajden zauzeti malo umereniji stav.

Turske vlasti sprovele su istragu i zaključile da je Kašogi udaljen čim je ušao u konzulat i da su to uradili članovi saudijskog tima ubica, koji je blisko povezan sa princom Muhamedom bin Salmanom. Tim je navodno poslat u Istanbul da ubije Kašogija.

Saudijska vlada pokušala je najpre da zataška ubistvo da bi potom priznali isto. Uprkos dokazima da je bin Salman naručio ubistvo, saudijski princ je prošao nekažnjeno, a saudijska vlada je osudila nekoliko bezbednosnih zvaničnika zbog ubistva novinara.

Izvor: nova.rs