Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Mitropolit Hrizostom: Patrijarh Irinej je bio dostojan učitelja patrijarha Pavla.

Ruski patrijarh: Bog je crkvi Svetog Save darovao mudrog patrijarha.

Patriharh Irinej bio je nepokolebljiv stub Srpske pravoslavne crkve, beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo crkve i naroda i po tome je već ušao u istoriju, poručio je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom u besedi tokom liturgije nad odrom počivšeg poglavara SPC.

„Ovo je težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod”, istakao je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je posle smrti patrijarha Irineja imenovan za čuvara patrijaršijskog trona, do izbora novog poglavara Crkve, rekao je da je patrijarh, pored svih iskušenja i nevolja koje je crkva sa narodom prolazila, ostao nepokolebljivi stub crkve svetosavske i da se pokazao dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla, što, kako je naveo, nije bilo lako i jednostavno.

„Zato smo ponosni na njega i Bogu zahvalni što smo ga imali kao 45. patrijarha”, naveo je mitropolit i istakao da je tužna vest o smrti patrijarha Irineja rastužila milione Srba širom sveta, kao i braću sa istoka, zapada, severa i juga.

Hrizostom je naveo da je patrijarh Irinej, koliko do juče, neumorno radio i brinuo o crkvi, srpskom rodu i patio i tugovao zbog tragičnih raskola i podela u pravoslavlju.

On je rekao da je Irinej imao veliku i uzvišenju vrlinu služenja crkvi, a ne želju za vlašću i položajem.

„Tome nas je učio i naučio patrijarh Irinej, a naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu i sabornosti naše crkve. Crkva je svetinja i mora biti iznad svih naših ljudskih slabosti i nedostataka”, naveo je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je rekao da se patrijarh Irinej pokazao kao beskompromisni borac časti i ugleda crkve i dostojanstva i crkve i naroda i da je po tome već ušao u istoriju naše crkve.

On je naveo da smo pre 20 dana izgubili mitropolita Amfilohija, da danas ispraćamo patrijarha i da svi osećamo teret ovog gubitka, ne samo za crkvu već i za narod, ali da i pored tog velikog iskušenja ne smemo dozvoliti da tuga savlada srca, već da treba da budemo hrabri i odvažni, što, kako je naveo, očekuju i patrijarh i mitropolit Amfilohije.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je deset godina predvodio crkvu mudro i strpljivo, a pre toga i 36 godina kao vikar i episkop niški, svojom dobrom naravi i blagim primerom, gospodskom odmerenošću kojom je svedočio ljubav i dobrotu Božiju.

Mitropolit je rekao da se patrijarh Irinej nikada nije predavao ni malaksavao u služenju Bogu i rodu i da nije pokleknuo ni kad je bio telesno slab.

„U živom je sećanju lika zdravstvenog stanja 2010. godine kada ga je Sabor birao za poglavara crkve, a on govorio ‘Nemojte, ja sam bolestan čovek’. Ali kada se kroz Sabor naše crkve pojavi volja Božija da on u svojim zdravstveno-fizičkim slabostima uzime kormilo crkve i prihvati izbor koji ga snađe, deset godina joj je bio sluga verni”, naveo je mitropolit.

Mitropolit je istakao da je patriharh Irinej i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi, prenosi Tanjug.

Lukić: Smirenošću prolazio iskušenja

Patrijarh Irinej učio nas je da nam biti čovek nije dosta samo rođenjem, već da je to težnja kojoj celog života stremimo i nikad ne smemo od toga posustati, rekao je danas protojerej-stavrofor Petar Lukić u svojoj besedi nad odrom upokojenog patrijarha.

Lukić se oprostio od patrijarha u ime beogradskih i karlovačkih sveštenika, Eparhije niške i svih učenika prizrenske Bogoslovije, kojima je Irinej bio profesor.

Ruski patrijarh: Bog je crkvi Svetog Save darovao mudrog patrijarha

Bog je Crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha Irineja, koji je svojim uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću učinio mnogo za očuvanje jedinstva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u hrišćanskoj crkvi, poručio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Poruku patrijarha Kirila, nad odrom počivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save, pročitao je šef poslanstva Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion Volokolamski.

„Sa osećanjem duboke tuge primio sam vest o upokojenju mog sabrata, patrijarha SPC Irineja. U ime pastira, monaštva Ruske pravoslavne crkve i lično ime izražavam saučešće zbog gubitka koji je zadesio sestrinsku Srpsku pravoslavnu crkvu”, naveo je patrijarh Kiril, prenosi Tanjug.

On je istakao da je Bog crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha, koji je ceo život posvetio njegovoj duhovnoj brizi.

„Ispunjen iskrenom hrišćanskom ljubavlju za ljude, počivši patrijarh se, ne štedeći svoju snagu, uvek trudio da bude pored svoje pastve, tešeći se živim razgovorom sa narodom, radujući se sa radosnima, a tugujući sa onima koji tuguju”, preneo je mitropolit Ilarion.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je u poslednjem času svog života, podelio stradanja sa onim vernicima kojima je život iznenada prekinula strašna epidemija.

„Počivši patrijarh je svojim uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću, sveštenim kanonima, učinio mnogo za očuvanje jedinstva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u svetoj crkvi Hristovoj”, naveo je moskovski patrijarh.

Kako je naveo u poruci, patrijarh Irinej bio je veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, koju ju je više puta posećivao, „obišavši ne samo Moskvu, već i grad Svetog Petra i centar krštenja Rusije Kijev i prestonicu Belorusije Minsk”.

Dodao je da je srpski patrijarh Irinej više puta sa svetiteljskvom usrdnošću i revnošću govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini.

Kako je naveo u poruci, poslednja, ali nažalost neostvarena želja Irineja, bila je da zajedno osvete Hram Svetog Save, dodajući da će završetak unutrašnjeg uređenja veličanstvenog Hrama ući u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijaršijskog služenja.

„Hrist, koji je vaskrsenje i život, neka upokoji njegovu dušu u naselje pravednika, u kojima nema bolesti, tuge, uzdaha, već večni život. Večan mu i blag pomen, s ljubavlju u gospodu, patrijarh moskovski i cele Rusije, Kiril”, preneo je poruku mitropolit Ilarion.

Mitroplitu Hrizostomu sasluživali članovi sabora

Svetu zaupokojenu liturgiju patrijarhu srpskog Irineju, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Sinod SPC, uz sasluženje članova Sabora SPC.

Sasluživali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkope šumadijski Jovan, bački Irineja, vranjski Pahomije, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David, timočki Ilarioni, niški Arsenije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, moravički Antonije, mohački Isihija, dioklijski Metodije.

Među njima i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, i vladike iz Makedonije kumanovski Joakim, bregalnički Marko.

Liturgija je služena i uz sasluženje mitropolita volokolamskog Ilariona iz Moskovske Patrijaršije i borispoljskog i brovarskog Antonija iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

Kako je navedeno na sajtu SPC, zaupokojena liturgija je služena u „molitvenom prisustvu” i episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija, remezijanskog Stefana i umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Liturgija za upokojenje patrijarha srpskog Irineja počela je u 9 sati

U Hramu Svetog Save jutros u 9 sati počela je liturgija za upokojenje patrijarha srpskog Irineja, koji će zatim biti sahranjen u kripti tog hrama.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Zaupokojenu liturgiju, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika SPC.

Liturgija, na kojoj će besediti episkop bački Irinej, počela je uz pesmu „Ton despotin”.

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Sahrani će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije, mitropolit Hrizostom, Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Ispred Hrama vernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu, strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u sam hram.

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video-bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama uživo emituju Tanjug, RTS i Televizija „Hram”, a prisustvo u Hramu omogućeno je i listu „Politika”.

Patrijarh srpski Irinej biće prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj će počivati 45. patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta jer će se ubuduće poglavari SPC sahranjivati u kripti, osim ako ne izraze drugačiju želju.

Izvor: politika.rs