Samit nesvrstanih u Beogradu: Saradnja je jedini put za napredak čovečanstva

Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu. Međunarodna saradnja je jedini put ka prosperitetu čitavog čovečanstva, poručio je predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se učesnicima Samita Pokreta nesvrstanih.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev učesnicima skupa obratio se video linkom, čime je zvanično počeo je dvodnevni Samit kojim se obeležava šest decenija Pokreta nesvrstanih zemalja.

Samit zajednički organuzuju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svetski zvaničnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kome je Pokret održao prvu konferenciju 1. septembra 1961. godine.

Rečima “dobrodošli kući”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas svoje obraćanje na otvaranji Komemorativnog samita povodom 60 godišnjice od održavanja prvog Samita Pokreta nesvrstanih (NAM).

“Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan” poručio je on.„Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj”, istakao je on.

„Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj”, istakao je Vučić.

On je naglasio da je međunarodna saradnja uz poštovanje fundamentalnih principa jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva i istakao da Agenda održivog razvoja UN 2030., prema njegovim rečima, ističe i promoviše tri principa – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava

„Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi. Velika mi je lična privilegija i čast za Srbiju što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće. Uveren sam da će Beograd kao viševekovni simbol, raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada za različite civilizacije i religije, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje“, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Rekao je da mu je posebno drago što ima priliku da vidi prijatelje iz udaljenih zemalja, kojima teška situacija Kovid19 nije bila prepreka da doputuju u Beograd, čime su pokazali koji značaj pridaju ovoj organizaciju, ali i ukazuju čast Srbiji.

„U vreme, kada nažalost ima samo nekolicina multilateralnih sastanaka u svetu biće ovo izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima licem u lice“, kazao je on. Naveo je obeležavanje prve konferencije NAM 1961. želja da se oda počast Pokretu koji je vreme blokovskih podela dao značajan doprinos i viziju koja je zasnovana na poštovanju.

“Nije bilo mesta u Pokretu za dominaciju jedne države nad drugom. Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan“, uveren je on.

Prethodno su predsednik Vučić, kao i ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov dočekali zvanice.

Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera – Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, minister spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Pre početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekuju ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.

Samit nesvrstanih u Beogradu (Tanjug – M.M:)

Obezbeđenje Samita je na najvišem nivou, a u nekoliko navrata Sajam su nadletali helikopteri.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Ispred sale u kojoj zvaničnici zasedaju, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume, prenosi Tanjug.

Alijev:Nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je danas da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje.

Alijev je govoreći na otvaranju samita povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih koji se održava u Beogradu, a u svojstvu predsedavajućeg Pokretom, iistao zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je domaćin sastanka i ocenio da ta inicijtiva pokazuje srpsku spremnost da preuzume nasleđe od ranije.

Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, istorijskim i kulturološkim odlikama.

„Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su sruština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove“, kazao je Alijev.

Dodao je da Azerbejdžan u potpunosti prihvata principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja .

Navodi da bi se više doprinelo miru i bezbednosti međunaradnog prava, Azerbejdžan je odlučio da se priključi Pokretu i u kratkom periodu je, kko kaže, dao podršku.

Istakao je da Azerbejdžan uspostavlja svoje prioritete uz poštovanje međunarodnog prava, kao i da ima nezavisnu međunarodnu politiku i odoleva svim pritiscima.

Osvrćući se na pandemiju virusa korona, Alijev je naveo da je Azerbejdžan kao predsedavajući Pokreta preuzeo ozbiljno vođstvo i pokrenuo niz inicijativa.

U tom smislu naveo je da su podržali Samit koji je održan onlajn u maju 2020. godine i naveo da su tom prilikom prikupljeni podaci koji su pokazali potrebe svih zemalja nesvrstanih.

„Dali smo i finansijski doprinos Svetskoj zdravstvenoj organizaciji od 10 miliona, od čega je polovina za zemlje nesvrstanih. Pružamo direktnu pomoć za više od 30 zemalja, a više od 150.000 vakcina smo donirali protiv kovida . Azerbejdžan izražava nezadovoljstvo zbog gomilanja vakcina što čine bogate zemlje jer se tako pravi vakcionalni nacionalizam“, kazao je Alijev, preneo je Tanjug.

U tom smislu, ukazao je na to da je u zemljama sa najnižim prihodima manje od 2 odsto ljudi vakcinisano.

Alijev je zatražio od prisutnih na Samitu da se na ovom sastanku jasno iskaže stav da dvostruki standardi nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

U tom smislu, podseća da su dvostruki standardi imali negativan uticaj i na Azerbejdžan koji je, kako je rekao, bio na udaru Jermenije poslednje tri decenije.

Optužio je Jermeniju da je sprovela etničko čišćenje na okupiranom delu Azerbejdžana.

„Ipak, Jermenija se nije suočila sa sankcijama, nije pravljena razlika između agresora i žemlje koja je ugrožena. Jermenija koristi prirodne resurse i otišla je još dalje i sprovodi provokacije u graničnom pojasu“, naveo je Alijev.

Azerbejdžan je oslobodio okupirani deo teritorije, dodao je Alijev i kazao da su kroz UN obezbedili da se reši sukob koji je trajao 30 godina.

„Zahvaljujemo se na podršci zemljama Pokreta nesvrstanih. Sedam zemalja koje nisu članice SB su nam dale podršku i to nam mnogo znači“, kazao je azerbejdžanski predsednik.

Navodeći da je ove godine Pokret jednoglasno odlučio da produži predsedavanje Azerbejdžanu još godinu dana, kazao je da će ta zemlja kao predsedavajuća nastaviti da radi na jačanju solidarnosti unutar Pokreta i na globalnoj vidljivosti Pokreta.

Starović: Oči sveta uprte u Beograd

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da su danas oči celog sveta uprte u pravcu Beograda.

“Svi građani Srbije imaju razloga da budu ponosni. Danas su se okupile delegacije iz više od 100 zemalja sveta kako bi poslale poruku mira. Veliki je značaj ovakvih skupova”, naglasio je Starović, prenosi RTS.

Kada je reč o bezbednosti skupa, Starović je rekao da na Samitu učestvuje 4.000 ljudi, da se primenjuju rigorozne epidemiološke mere, da su svi učesnici vakcinisani i da im je urađen pi-si-ar test.

Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na koronavirus i oni su izolovani.

Izvor: politika.rs