Samo tri države na svetu potpuno otvorene za turiste

Među njima se nalazi i jedna zemlja Balkana.

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. jula u svetu ima 29 odsto odredišta – u pitanju su mahom male ostrvske države u regionu Azije i Tihog okeana.

Za turiste su bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta – Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

Većina destinacija zatvorena je još od maja 2020. godine ili čak i duže. Jedno od tri ili oko 34 odsto svih odredišta u svetu su delimično zatvorena, a 36 odsto traži negativan rezultat testa na kovid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtevom za karaninom.

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 odsto odredišta u svetu uvelo je i posebna ograničenja za posetioce iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obavezanog karantina.

Uz to, iz Svetske turističke organizacije ističu da postoji i veza između brzine vakcinisanja i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope imunizacije u boljem položaju za lagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rešenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje vakcinisanja trebalo da dovedu do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom narednih nedelja i meseci.

Najmanje zatvorenih destinacija je u Evropi

Prema podacima iz Svetske turističke organizacije, Evropa je od 1. jula bila region sa najmanje zatvorenih destinacija – 13 odsto, za razliku od Azije i Tihog okeana gde je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 odsto svih odredišta. U Severnoj i Južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvorena petina mesta, u Africi 19 odsto, a na Bliskom Istoku 31.

Izvor: b92.net