Samoopredeljenje: Tači prekršio Ustav

Poslanička grupa pokreta Samoopredeljenje je danas Ustavnom sudu Kosova podnela zahtev za ocenu, kako smatraju, protivustavnih delovanja predsednika Kosova, Hašima Tačija.

Oni smatraju da je Tači “podsticao i ubeđivao poslanika Hadži Šalju da promeni stav i glasa za izbor vlade Avdulaha Hotija.

U saopštenju Samoopredjeljenja se navodi da je predsednik Kosova, van ovlašćenja i teškog nepoštovanja ustavnih i demokratskih principa podele vlasti, pogazio Ustav Kosova.

“On je na direktan način uticao da poslanik Šalja promeni stav i glasa na vanrednoj sednici Skupštine Kosova dana 3. juna”, piše u saopštenju.

Samoopredeljenje navodi da je Hašim Tači odlazio kući kod poslanika Šalje, u posleponoćnim satima.

“Punu sliku neustavnih postupaka zaokružuje slučaj intervencije i uticaja nad poslanikom Hadži Šaljom, odlaskom njegovoj kući posle ponoći. Tu činjenicu je obelodanio sam poslanik, što je potvrđeno od Tačija i Ramuša Haradinaja. Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava predsedniku aktivnu političku ulogu, jer to što je uradio Tači nije samo aktivno političko angažovanje već i teško uplitanje na naš ustavni poredak”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vijesti.me/Beta