Sančes dobio podršku katalonskih separatista za formiranje vlade

Španski premijer Pedro Sančes najverovatnije će dobiti dovoljnu podršku u parlamentu za formiranje svoje leve koalicione vlade nakon što je Katalonska republikanska levica, stranka koja zagovara otcepljenje Katalonije od Španije, saopštila kako će podržati tu vladu.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sančesa osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u novembru, ali ne dovoljno za samostalno formiranje vlade.

Sančes se protivi referendumu

PSOE je dobio 120 poslanika u parlamentu s 350 mesta, a za formiranje vlade je potrebno 176 mesta. Nakon toga je dogovorio koalicionu vladu s manjim levim Unidas Podemosom, ali ni s njim ne dolazi do potrebnog broja, podseća Hina.

Sančes, koji se protivi referendumu o nezavisnosti Katalonije, pozivajući se na španski Ustav, poslednjih je sedmica vodio pregovore s Katalonskom republikanskom levicom (ERC). Ta katalonska stranka je održala interno glasanje te odlučila da će se suzdržati od glasanja o vladi i tako omogućiti Sančesu formiranje vlade.

Prvi krug glasanja održaće se u nedelju 5. januara, te je sasvim izgledno da Sančes tada neće imati podršku 176 poslanika. Ipak, dva dana kasnije će biti održan drugi krug glasanja, u kojem će mu biti potrebno više glasova “da” u odnosu na “ne”, bez obzira na to koliko poslanika glasalo. Suzdržavanjem ERC-a od glasanja gotovo sigurno će dobiti više glasova “da”.

Zasad su nepoznati detalji sporazuma PSOE-a i ERC-a.

Desničari ga optužili za izdaju

Španska desna opozicija optužila je Sančesa za izdaju nakon što je postigao sporazum s najvećom strankom koja zagovara otcepljenje Katalonije, pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na severoistoku.

ERC-ov vođa Oriol Junkeras, bivši potpredsednik katalonske vlade, nalazi se u zatvoru nakon što je osuđen na 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je bio zabranio ustavni sud. Kasnije je učestvovao u proglašenju republike Katalonije, koja nije zaživela u stvarnosti.

Izvor: vijesti.me