Sanders favorit u Nevadi

Berni Sanders je favorit. Ejmi Klobučar je nepoznanica, ali njena je kampanja u zamahu. A Džo Bajden očajnički treba nešto radikalno da promeni.

Čak i demokrate koji jako dobro poznaju situaciju u Nevadi oklevaju da daju bilo kakve prognoze uoči predizbora u subotu, nakon što su razlike među vodećim kandidatima u prve dve države bile tesne.

“Obično su kombinacija dosadašnjih izbornih rezultata i razumevanje lokalne dinamike dobar pokazatelj kako će se stvari odvijati”, rekao je Mark Melman, iskusni stručnjak za ispitivanja javnog mnjenja iz Nevade. “Ali ova trka je zaista neizvesna. Neki su ljudi u uzlaznom trendu, a neki silaznom.”

Provevši većinu vremena poslednjih par meseci fokusirani na Ajovu i Nju Hepšir, demokratski predsednički kandidati pokušali su tokom vikenda da nadoknade izgubljeno vreme, neumorno vodeći kampanju po Nevadi gde su hiljade birača počele ranije da glasaju.

U još nejasnoj trci, bilo kakav neočekivan uspeh vodećim bi kandidatima mogao dati vetar u leđa na predizborima u Južnoj Karolini krjem meseca, a možda i, što je još važnije, na “superutorku” u martu, kada se predizbori održavaju u najvećem broju država istovremeno.

“Kao što svi znate, pobedili smo u ajovi”, rekao je Sanders na predizbornom skupu u subotu u jednoj srednjoj školi u predgrađu, pozdavljen burnim aplauzom.

“Pobedili smo i na predizborima u Nju Hempširu. S vašom pomoći, možemo pobediti ovdje u Nevadi. Zajedno ćemo osvojiti demokratsku predsedničku nominaciju. I zajedno ćemo poraziti Trampa i transformisati ovu zemlju.”

Sanders je u Ajovi dobio najveći broj glasova, ali je naposletku jednog delegata više od njega, 13, osvojio Pit Butidžidž. Neuobičajena neizvesnost u Nevadi rezultat je nekoliko fakotra, kažu lokalne demokrate. Nakon što je ostvario jako dobre rezultate u prve dve države, Sandersa pretežito smatraju favoritom u Nevadi zahvaljujući njegovoj odanoj biračkoj bazi, ali njegova pobeda nije sigurna.

Pit Butidžidž i Ejmi Klobučar, koji su mu u Nju Hempširu bili najbliži, kao i Sanders imaju slabu potporu među afroameričkim i latinoameričkim biračima, koji čine značajan deo biračkog tela u Nevadi. Pit Butidžidž je u Nju Hempširu osvojio devet delegata, kao i Sanders, ali s nešto manje glasova, a Klobučar je osvojila šest delegata.

S druge strane, kandidat koji je trebalo da dobije najveću potporu u tom biračkom telu, Džo Bajden, završio je na razočaravajućem četvrtom mjestu u Ajovi, odnosno na petom u Nju Hempširu. On na Nevadu, a posebno na Južnu Karolinu koja dolazi nakon nje, gleda kao na šanse da svojoj kampanji vrati zamah.

Neodlučni birači koji su odluku doneli u poslednji trenutak važno su obeležje demokratske trke za predsedničku nominaciju, koja je tek u začetku.

Izvor: N1