Sanders i Butidžidž traže novo brojanje dijela glasova u Ajovi

Senator Berni Sanders formalno je zatražio od Demokratske stranke Ajove da ponovo prebroji dio glasova posle unutarpartijskog glasanja za predsedničkog kandidata u toj državi, javio je Glas Amerike.

Sanders je za minimalan procenat glasova izgubio stranačke izbore u Ajovi od Pita Butidžidža.

Sanders traži da se ponovo broje glasovi sa 28 biračkih mesta gdj njegovi saradnici veruju da je senator oštećen za broj delegata.

I Butidžidž, bivši gradonačelnik gradića Saut Bend u Indijani, zatražio je da se ponovo prebroji dio glasova, javlja Rojters.

Butidžidž je kako navodi Rojters zatražio da se prebroje glasovi sa 66 glasačkih mesta.

“Dok je novo brojanje samo prvi korak u procesu i ne očekujemo da promeni sadašnji zbir, ono je neophodno da bi građani Ajove mogli da imaju poverenja u konačne rezultate kokusa”, izjavio je Sandersov savetnik Džef Viver.

Rezultati su kasnili zbog tehničkog kolapsa u prikupljanju rezultata sa glasačkih mesta.

Na prvom glasanju kokusa za kandidata demokrata koji će se u novembru na predsedničkim izborima suprotstaviti Donaldu Trampu, Butidžidž je tesno pobijedio senatora Bernija Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Butidžidž je dobio 26,2 odsto glasova, a Sanders 26,1 odsto.

Senatorka Elizabet Voren osvojila je 18 odsto glasova, dok je bivši potpredsednik SAD Džo Bajden ostvario razočaravajući rezultat, sa 15,8 odsto glasova delegata.

Na petom mestu je senatorka Ejmi Klobučar koja je dobila 12,3 odsto glasova.

Kokusi – skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata – bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Izvor: vijesti.me