Šarović: Bosna da se priključi “malom Šengenu”!

Bosna i Hercegovina treba da se priključi inicijativi o “malom šengenu” i da ne bude zadnja koja će prepoznati šansu za razvoj i naredak koji se nudi. Radi nekih rezervi i zaziranja koje se čuju i kod nas u smislu da li je ovo neka carinska unija, neka politička integracija sretniji naziv za ovaj projekat bio bi CEFTA  plus ili inicijativa za reformu i unapređenje CEFTE umjesto “malog Šengena” – kaže u intervjuu za Insajder lider SDS i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i dodaje: 
– Regionu nedostaje dobra inicijativa za jače i bolje ekonomsko povezivanje, a ovaj projekat je prava prilika za to.

INSAJDER: Kako komentarišete Dodikove izjave u zadnjih sedam dana u kojima tvrdi da “će SNSD javno reći da ne želi biti dio vlasti na nivou BiH, ako se nastavi uslovljavanje sa NATO putem BiH”, da su “sve manje zainteresovani za formiranje Savjeta ministara”, te da “se postavlja pitanje da li je SNSD-u uopšte interes da učestvujemo u formiranju vlasti na bh. nivou”?


ŠAROVIĆ:
 Lider SNSD-a je poslednjih nekoliko mjeseci stalno postavljao nove uslove i davao nove rokove kao posljednje od kojih je uvijek odustajao… Ne shvatajte to preozbiljno. Biće novih “posljednjih” rokova i novih “posljednjih” pregovora. Kontinuitet u nedosljednosti je odlika ove politike, a riječ “posljednji put” ne važi to je samo izjava za lakovjerne jer SNSD “strašno” želi vlast u zajedničkim institucijama.


INSAJDER: Vi ste jedan od glavnih zagovornika deblokade Parlamenta BiH, a sa tim i milionskih sredstava koja su na čekanju. Kada bi se mogao očekivati nastavak rada Predstavničkog doma Parlamenta BiH? Koliku većinu očekujete? Da li ste obavili razgovor sa drugim strankama koje bi činile tu većinu?


ŠAROVIĆ:
 Deblokada prije svega Predstavničkog doma je nužan korak koji se mora učiniti u što skorije vrijeme kako bi ova važna institucija prestala biti taoc dvije političke stranke te kako bi parlament počeo ostvarivati svoju zakonom određenu društvenu ulogu uključujući i oslobađanje od opstruktivne politike dvije milijarde razvojnih sredstava. Rad parlamenta ne treba dovoditi u vezu i uslovljavati sa izborom izvršne vlasti i zato ćemo narednih dana zajedno sa PDP-om i drugima koji to žele pokušati učiniti taj korak i nastojati vratiti povjerenje u zakonodavnu vlast. Nadamo se da će podignutih ruku za ovu inicijativu biti dovoljno.


INSAJDER: Da li bi većina koja odblokira rad Parlamenta mogla biti i potencijalna većina koja bi formirala Savjet ministara? Kakve su šanse da u toj novoj većini budu i jedna ili obje srpske partije, kojima ste nudili da uđu u koaliciju na nivou BiH, DNS i Socijalistička partija? Priča se da bi mogli od Vas dobiti poprilično atraktivna mjesta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ako bi ušli u koaliciju kao peti srpski glas u Predstavničkom domu?


ŠAROVIĆ:
 U ovom trenutku pokušaj odblokiranja rada Predstavničkog doma je u fokusu našeg interesovanja i nije dio scenarija za nešto više. U većini koja je u ovom trenutku objektivno neizvjesna i koja bi bila spremna da normalno radi u Predstavničkom domu PSBIH bez ikakvih uslovljavanja, posebno na izboru parlamentarnih komisija, usvajanju budžeta institucija i drugim pitanjima od opšteg interesa dobrobrodošao je svaki poslanik i DNS-a i Socijalističke partije.


INSAJDER: Naš portal je nedavno objavio analizu u kojoj se kaže da kada bi se ponovili rezultati lokalnih izbora 2016. godine, a da DNS promijeni stranu savez DNS-SDS-PDP osvojio 72% načelničkih mjesta. Da li SDS priželjkuje tu koaliciju i koliko je ona realna?


ŠAROVIĆ:
 U više navrata sam rekao da je prirodno da sa DNS-om kao ozbiljnom strankom ostvarujemo  saradnju na različitim nivoima i u mjeri koja odgovara intetesima naše dvije stranke. Ne ulazimo i ne mješamo se u aktuelne pregovore koje DNS vodi sa svojim sadašnjim koalicionim partnerom SNSD-om na republičkom nivou vlasti. Realno je da vrijeme pred nama iskoristimo za razgovore, ima mnogo prostora za tako nešto i vjerujem da će biti rezultata. Uostalom, mislim da bi bila opšta korist i razbili bi bajate i već dosadne koalicione okove ukoliko bi došlo do novih partnerstava i drugačijih političkih vizija.

Izvor: Insajder.in