Šarović: Ovo je istorijska greška Milorada Dodika

“Pokažite šta ste potpisali i preuzmite odgovornost za istorijsku grešku koju ste napravili”, poručio je danas SNSD-u i Miloradu Dodiku predsjednik SDS-a Mirko Šarović i najavio da njegova stranka neće odustati od inicijative da o Programu reformi BiH raspravlja Narodna skupština Republike Srpske prije nego se taj dokument uputi i sjedište NATO-a u Brisel.

“Ako u Programu reformi BiH nema ništa šretno po Republiku Srpsku, zašto od javnosti, Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske krijete šta ste potpisali? Recite nam na šta ste i pod kojim uslovima pristali”, pita predsjednik SDS-a Mirko Šarović i dodaje da SDS neće oklijevati da i drugim sredstavima, referendumom i svim dozvoljenim građaniskim inicijativama dođe do istine.

“Neki misle da će se ovo pitanje završiti za nekoliko dana ili sedmica, jer ćemo se mi umoriti od te teme i zaboraviti na to. Nećemo. To je tema koja može imati dalekosežne posljedice po srpski narod ne samo u Republici Srpskoj već i u Srbiji”, kaže Šarović i ističe da nije mala stvar dozvoliti da jedan čovjek svojim potpisom odluči o našem NATO putu i da pri tom zanemari činjenicu da je Srbija jasno ponovila svoj stav o vojnoj neutralnosti.

Šarović tvrdi i da Milorad Dodik pokušava prebaciti odgovornost i svoje greške podvaliti SDS-u.

“Priča da je trebalo mi da glasamo protiv ANP-a u Savjetu ministara i tako, navodno, to pitanje završiti bacanjem prašine. Ministri SDS-a i PDP-a devet puta su to pitanje skidali sa dnevnog reda Savjeta ministara. Da nismo tako postupili, preglasali bi nas hrvatski i bošnjački ministri i taj bi dokument bio upućen na dalje odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu.

Tako bi iz cijele priče bila isključena Narodna skupština Republike Srpske, a upravo se to sada dešava. Opravdano sumnjamo da bi SNSD i njihovi koalicioni partneri našli način da se taj dokument usvoji, pa bi ponovo nas okrivili i za to”, pojašnjava Šarović i dodaje da Dodik pokušava svoju ogromnu, istorijsku krivicu sakriti od javnosti i uvući neke druge u tu priču.

“Očito je da su Program reformi BiH, što je, u stvari, sužena varijanta ANP-a, radili strani mentori da bi pomogli Miloradu Dodiku da izađe iz ove, za njega vrlo problematične situacije.

To više niko i ne krije, ali sva ta priča je u suštini kupovina vremena i obmanjivanje javnosti”, smatra Šarović i tvrdi da Milorad Dodik potcjenjuje građane Republike Srpske i igra se s njima, ali će se istina o tome šta je i pod kojim uslovima potpisao saznati kad-tad.

Izvor: BN