Savet Evrope planira nove sankcije protiv Rusije

Savet Evrope planira da donese nove sankcije protiv Rusije koja je izvršila invaziju na Ukrajinu, posle sankcija već uvedenih 2014. posle njenog pripajanja Krima, saopštila je večeras ta organizacija.

Odlučeno je da se odmah razmotre mere koje će biti preduzete kao odgovor na ozbiljno kršenje Rusije njenih obaveza prema statutu kao zemlje članica Saveta Evrope, navodi se u saopštenju izdatom posle današnjeg sastanka predstavnika 47 zemalja članica.

Rusija se poziva da odmah i bezuslovno prekine svoje vojne operacije u Ukrajini i ponavlja posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica, prenosi Beta-AFP.

Komitet ministara se dogovorio da održi novi vanredni sastanak sutra popodne na kome će se razmatrati mere koje treba doneti, uključujući mogućnost pozivanja na član osam statuta Saveta Evrope. Taj član omogućuje da se suspenduju sva prava „predstavljanja” jedne zemlje članice, i, u kasnijoj fazi, mogućnost njenog isključivanja.