Saveti za zdraviji život – sedmi deo – Fizički otrovi

FIZICKI OTROVI – I DEO (ALKOHOL)

Alkohol je najteza legalizovana droga i najtezi fizicki otrov koji veliki deo svetske populacije svojevoljno konzumira ni ne razmisljajuci o njegovim posledicama koje mogu biti cak i smrtonosne u krajnjem slucaju. Alkoholna pica, dakle, nemaju nijednu pozitivnu karakteristiku i nasem organizmu iskljucivo vrse desttukciju.

Najcesci i najveci problemi sa kojima se susrecu osobe koje konzumiraju alkohol su sledeci:
1) Zakiseljavanje organizma, kao sto znate kisela sredina je jedina sredina u kojoj bilo koja bolest moze da egzistira.
2) Razaranje celija, organa pa cak i celih sistema organa, najcesci problemi kao sto znate su razaranje jetre, bubrega, prostate pa cak i jednjaka koje mogu odvesti direktno u smrt.
3) Neuracunljivost, svako konzumiranje alkohola smanjuje stepen vase uracunljivosti ili vas dovodi u stanje neuracunljivosti. Dakle alkoholisanjem dolazite u stanje da ne mozete da brinete o sebi.
4) Isusivanje organizma-dehidratacija, problem koji dovodi do problema sa strukturom kostiju, mozdanih celija, krvnom slikom i do same zavisnosti od alkohola.

Ima jos brojnih problema ali ovo su kljucni, tako da korigujte vase zivotne navike u sto vecoj meri i trudite se da zivite zivot bez alkohola.

FIZICKI OTROVI – II DEO (DUVAN)

Duvan (cigarete) je uz alkohol vodeci uzrocnik bolesti smrti u savremenom svetu i jedan od najtezih fizickih otrova. Nema nijedno pozitivno svojstvo iskljucivo vrsi destrukciju kod ljudi.

Supstanca koja je najzasluznija za njeno razorno dejstvo je nikotin. Ali naravno DUVAN je moguce odstraniti iz zivota na odredjene nacine.

Neke od problema koje duvan prouzrokuje jesu:
1) Booesti i problemi respiratornog sistema, najcesce dolazi do otezanog disanja, astme, raka jezika i pluca
2) Zakiseljavanje organizma, odnosno ogromno trovanje i dodvodjenje tela do stanja u kojem mogu da se pojavljuju i egzistiraju bolesti
3)Nepravilan rad organa, usled velike koncentracije otrova i smanjenja kiseonika, organi (pored respiratirnih) prestaju funkcionisati normalno
4) Isusivanje koze, koza dehidrira usled konzumiranja duvana i dolazi do rizika od malignih bolesti na njoj.

Pored svega navedenog postoje jos brojni problemi koji se pojavljuju: pusacka noga, problem sa trudnocom, alergije…

Odvikavanje od duvana je mukotrpan proces ali sigurno nesto sto vam garantuje zdraviji zivot.

FIZICKI OTROVI – III DEO (KAFA)

Kao sto znamo 99% populacije modernog vremena ne moze da zamisli zivot bez kafe. Kafa je danas nesto sto se najvise konzumira u svakoj prilici.
Medjutim retko ko se bavi analitikom uticaja kafe na organizam i samo zdravlje.

Elem, kafa je jedan gorak plod koji se uzgaja i raste u zemljama “treceg sveta” i koji ima svoju ulogu u modernom drustvu… Pored ispijanja kafe iz kurtoazija mnogi je piju kao stimulans usled problema sa pritiskom, kao stimulans pred trening zbog kofeina itd…

Medjutim nije bas tako, kafa ima svoju izrazitu tamnu stranu. Kafa je sredstvo koje moze dovesti do velikih problema od kojih je jedan, i najveci, vestacko podizanje krvnog pritiska usled stalnog konzumiranja te zbog toga telo samoinicijativno snizava svoj krvni pritisak jer mu se daje doza kofeina svakodnevno. Tako da usled dugogodisnjeg konzumiranja dodje do problema, ali pored toga posledice mogu biti:
1) Trajno snizavanje prirodnog krvnog pritiska i stvaranja zavisnosti
2) Zakiseljavanje krvi i organizma
3) Stvaranje cira na zelucu
4) Nepravilan i otezan rad bubrega
5) Psiholoski uticaj
i brojni drugi problemi…

Sve u svemu, kafa nije fizioloska a ni neophodna potreba coveka, a izmedju ostalog i kofein se moze unositi preko biljaka na prirodan nacin i to u malim kolicinama koje su potrebne.

Sto se tice vestacki stvorenih kafa (nes kafa, kapucino, irska kafa…) one su 10× stetnije od prirodne kafe, pune secera i vestackih aditiva.

FIZICKI OTROVI – IV DEO (saharoza, ulje, coca-cola…+ saveti)

Fizickih otrova je cak i previse tako da je nrmoguce obrwditi svaki po na osob, medjutim bitno je govoriti o najucestalijim iza vodecih: alkohol, duvan, kafa.

Velika grupacija fizickih otrova jesu i razni rafinisani seceri ali pre svega saharoza koju mozete svuda apsolutno naci. To je supstanca koja pored svojih stetnih dejstava na sisteme organa i ostecenja, pre svega tankog, creva dovodi do mozda najveceg zakiseljavanja organizma.

To je jedna izuzetno destruktivna supstanca i kao sto znate mozemo je naci i u brojnim proizvodima kao sto su:
– Gazirani sokovi a pre svega Coca-cola
-Cokolade
-Negazirani sokovi
-Biskviti
-Slatkisi drugacije strukture (gumene bombone npr…)

Saharoza u svakom svom obliku vrsi destrukciju organizma i zato se naziva jednom od 4 bele smrti u koje jos spadaju:
1) Belo prosejano brasno
2) Mast
i
3) So

Sto se tice Coca-cole i ostalih manje poznatih sokova koji se proizvode industrijski takodje treba reci da su izuzetno destruktivni zbog svih supstanci koje sadrze kao sto su: emulgatori, stabilizatori, seceri, CO2 itd

Takodje jos jedna stvar jeste ulje i to rafinisano suncokretovo ulje koje je izuzetno niskog kvaliteta i visokostetno…
I jos mnogi brojni otrovi.

Za kraj mozemo reci i par saveta za kvalitetniji zivot i bolje zdravlje:
-Umesto saharoze koristite skrob i fruktozu
-Umesto fabrickih sokova koristite domace sokove “mutavce”
-Umesto rafinisanog koristite hladno cedjeno suncokretovo ulje
-Koristite sto vise starih (hranljivijih) sorti voca i povrca
-Koristite zeljaste biljke iz prirode kao i proverene jestive pecurke
-Pijte dosta vode

FIZICKI OTROVI – V DEO (sosevi, zacini, soli…)

Na krajuove price da pomenemo jos par sitnica kao i smernica zdravog zivota.

Sto se tice soseva kao sto su: terijaki, kari, indijski, kineski… morate znati da je njihova nutritivna vrednost izrazizo niska a stepen stetnosti na zavidnom nivou takoreci. Umesto njih bolje je kombimovati hladno cedjeno sunvokretovo ulje ili maslinovo ulje sa odredjenim biljkama koje su prosto stostruko bolje sa svakog aspekta posmatranja.

Zacini, kao sto znate zacini su u redovnoj upotrebi zarad ukusa i mirisa hrane kao i njene pikanznosti. Medjutim umesto sto koristite vegetu kao najucestaliju trudite se da je zamenite susenim izblendanim biljem koje mozete mesati ili koristiti zasebno. A naravno koristite i sveze biljke kao sto su djumbir, persun, bosiljak…

So… Soli su u izuzetno malom procentu potrebne nasem organizmu tako da trudite se da ih unosite u minornim kolicinama. Jer izmedju ostalog so je ,posle stresa, glavni krivac hipertenzije i visokog ocnog priziska.

Pored ovoga eto jos par saveta:

Jedite med jer je veoma bitan za nas organizam a i zdrav

Ribu, riblje specijalitete i morske plodove konzumirajte u sto manjim kolicinama zbog njihove izuzetne kiselosti prema ph skali (to su namirnice koje najvise zakiseljavaju organizam)

Bilje iz prirode koristite sveze kao namirnice da bi ste poboljsali kvalitet zdravog zivota (sremus, kopriva, zelje, kiselica, makris, rani list, bokvica, gljive…)

Stefan Grujičić

Ukoliko ste propustili neke delove iz serijala: