Savez nojeva: Lideri koji poriču opasnost od koronavirusa

Dok je u većem dijelu sveta preduzeta akcija bez presedana u borbi protiv novog koronavirusa, četvorica lidera i dalje poriču pretnju koju predstavlja pandemija.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro, beloruski čvrstorukaš Aleksandar Lukašenko, autokratski vladar Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov i nikaragvanski diktator Danijel Ortega, odbijaju da ozbiljno shvate koronavirus.

Oliver Štenkel, profesor međunarodnih odnosa na brazilskom ekonomskom institutu FGV u Sao Paolu, opisao ih je kao Savez nojeva – u aluziji na mit da te velike ptice zabijaju glavu u pesak kada se suoče sa opasnošću.

“Fajnenšl tajms” piše da bi, osim rizika po zdravlje građana, njihovo poricanje moglo donijeti političke posljedice. Nezadovoljstvo u Nikaragvi ključa, a popularnost brazilskog predsjednika je opala i suočen je sa protestima Brazilaca koji svaku noć izlaze na prozore i lupaju u šerpe vičući “Bolsonaro ubica”.

Aleksandar Lukašenko, Belorusija

Lukašenko (65), koji je na vlasti od 1994, jedan je od svetskih lidera koji su javno najviše skeptični povodom potrebe za snažnom akcijom u cilju suzbijanja koronavirusa.
On kritikuje savete da naredi uvođenje blokade u državi od 9,5 miliona stanovnika i tvrdi da se kovid-19 može poraziti pozitivnim razmišljanjem.

Belorusko ministarstvo zdravlja, koje ohrabruje građane da smanje kontakte kako bi sprečili širenje koronavirusa, saopštilo je da su od njega umrle 42 osobe u zemlji. Međutim, Lukašenko kaže da su svi oni imali druge zdravstvene probleme. U ponedeljak je izjavio da niko u Belorusiji neće umreti od virusa.

Lukašenko
Najvažniji je pozitivan stav: Lukašenko(Foto: AP)

Predsednik odbacuje strah od virusa kao “psihozu” i savetuje zemljacima da igraju hokej, voze traktore, piju votku, idu u saunu kako bi se zaštitili od virusa.

“Ako osoba pozitivno razmišlja, biće zdrava”, uveren je Lukašenko.

Na sastanku sa zvaničnicima 7. aprila, on je rekao da bi lako mogao uvesti mere karantina u roku od 24 sata.

“Ali, šta ćemo jesti?”, dodao je.

Hokejaški tim za koji igra, prošlog vikenda je pobedio na nacionalnom turniru, pred gomilom navijača, 11. put za 13 godina.

Kada ga je jedan novinar krajem marta pitao za odluku da učestvuje na hokejaškoj utakmici, on je rekao: “Ovde nema virusa. Jeste li videli neki da leti okolo”?

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko(Foto: AP)

Belorusija je jedina zemlja u Evropi gde se fudbalske utakmice i dalje igraju, ali, kako je prenio Rojters, sve veći broj navijača bojkotuje mečeve iz straha od zaraze.

Crkve u Belorusiji će ostati otvorene radi proslave Vaskrsa ovog vikenda.

Broj zaraženih u toj državi je skoro pet hiljada, a Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da bi Belorusija trebalo da uvede mere ograničenja u borbi protiv epidemije.
Lukašenko, međutim, kaže da bi one ugrozile ekonomiju.

“Preporučuju da se ne krećemo u masama, da se ne dodirujemo, da se ne ljubimo, ne grlimo i tako dalje. Ali, kad se ovo završi, videćemo ko je bio u pravu, a ko nije”!

Žair Bolsonaro, Brazil

Kada je Brazil prošlog vikenda postao prva zemlja južne hemisfere u kojoj je od koronavirusa umrlo hiljadu osoba, ultradesničarski predsednik je izašao u šetnju, iako su njegovi zdravstveni zvaničnici preporučili socijalnu izolaciju.

“Niko mi neće uskraćivati pravo da se krećem”, poručio je Bolsonaro, nekoliko trenutaka pošto se rukovao sa jednom starijom ženom odmah nakon što je obrisao nos rukom.

Rio de Žaneiro
Bolsonaru opala popularnost: Rio de Žaneiro(Foto: AP)

“Virus je tu i moramo se suočiti sa njim, ali kao muškarci, dođavola, ne kao djeca”, rekao je predsednik.

Bolsonaro je više puta opisao situaciju vezi sa virusom kao “histeriju” i, poput američkog predsednika Donalda Trampa, hvalio lek hidroksihlorokvin koji se koristi protiv malarije kao moguću delotvornu terapiju i naredio vojnim laboratorijama da povećaju proizvodnju.

Bivši kapetan vojske, 65-godišnji Bolsonaro se takođe pohvalio da će ga njegove atletske veštine održati zdravim.

Žair Bolsonaro
Žair Bolsonaro(Foto: AP)

“Zahvaljujući tome što sam se bavio sportom, ako bih se zarazio virusom, ne bih morao da brinem, ne bih osetio ništa, ili u najgorem slučaju, dobio bih mali grip ili kijavicu”, rekao je brazilski lider.

Bolsonaro je pozvao da se otvore prodavnice u državi od 212 miliona stanovnika i kritikovao guvernere država kao “ubice radnih mesta” zbog uvođenja karantina. On je izuzeo crkve od zatvaranja.

Danijel Ortega, Nikaragva

“Fajnenšl tajms” navodi da se autokratski lider Nikaragve usred globalne krize mesec dana nije pojavljivao u javnosti i nije davao javna saopštenja o koronavirusu – do obraćanja preko televizije u sredu. On je tom prilikom rekao da je pandemija “znak od boga” da se ogromna potrošnja na atomske bombe preusmeri na zdravstvenu negu.

Iako u govoru nije pomenuo specifične mere za borbu protiv krize, navodno je naručio stotine litara sredstava za dezinfekciju ruku i pet hiljada pari rukavica za predsedničku rezidenciju. Početkom aprila, dok su države širom svijeta uvodile mere izolacije, Ortegina supruga i potpredsednica Rosario Muriljo je pozvala 6,5 miliona stanovnika Nikaragve da izađu na ulice i pridruže se skupu za “Ljubav u vreme kovida-19”.

Danijel Ortega
Danijel Ortega(Foto: AP)

Škole, prodavnice i pijace su ostale otvorene. Vlada je navodno primorala nastavnike da posećuju roditelje u njihovim domovima kako bi vršili pritisak na njih da i dalje šalju decu u školu.

Uskršnji školski raspust je produžen, ali se utakmice fudbala i bejzbola igraju kao i obično. Na snazi je dobrovoljni karantin samo za one koji dolaze iz inostranstva, a granice Nikaragve su ostale otvorene.

Ortega, 74-godišnji bivši revolucionar, koji je na čelu centralnoameričke države 24 od proteklih 41 godinu, poslednji put je viđen u javnosti 21. februara, iako je učestvovao na video konferenciji sa regionalnim liderima 12. marta. To je podstaklo izveštaje da je predsednik, za kojeg se odavno veruje da ima lupus, bolestan i u karantinu, da je pošao na Kubu da se leči ili da je čak umro.

Vlasti u Nikaragvi kažu da trenutno imaju samo tri slučaja zaraze kovidom-19 i jedan smrtni, a Ortega tvrdi da imaju dovoljno respiratora i kapaciteta da se bore protiv krize.

Mural sa Orteginim likom u Managvi
Mural sa Orteginim likom u Managvi(Foto: AP)

Tokom skoro četvorosatnog čekanja, bez objašnjenja zašto kasni obraćanje predsednika, TV kanali su emitovali vesele pesme, pozivajući građane da peru ruke. Vlada je takođe poslala zdravstvene radnike od kuće do kuće da objašnjavaju mere higijene. U internom izveštaju vlade koji je procurio u medije, navedeno je da se Nikaragva sprema za više od 32 hiljade slučajeva.

Lekari kažu da su zdravstvene službe loše pripremljene. Nakon protesta 2018. godine protiv njegove vladavine, Ortega je otpustio najmanje 400 lekara i zdravstvenih radnika zato što su izrazili neslaganje, ali je predsednik rekao da je vlada “ponovo sagradila bolnice” za koje je tvrdio da su zapaljene tokom protesta.

“Najbolje atomsko oružje koje čovečanstvo može da ima je zdravlje. Usvojili smo niz mera (za borbu protiv pandemije)… u skladu sa našom realnošću i našim ekonomskim i naučnim položajem”.

Gurbanguli Berdimuhamedov, Turkmenistan

Predsednik Turkmenistana, koji je po profesiji stomatolog, tvrdi da je smislio domaći metod za sprečevanje obolevanja od kovida-19, a to je spaljivanje stabljika biljke divlji sedef, čime se, kako tvrdi Berdimuhamedov, može zaštiti od virusa “koji su nevidljivi golim okom”.

Zvaničnici su počeli da dva puta dnevno pale biljku u zgradama vlade, kancelarijama, pijacama, školama i na grobljima, kako bi odagnali virus. Iako ne postoje naučni dokazi koji bi opravdali tu meru, život je nastavljen istim tokom u centralnoazijskoj diktaturi od šest miliona stanovnika.

Gurbanguli Berdimuhamedov
Gurbanguli Berdimuhamedov(Foto: AP)

U Turkmenistanu su informacije oskudne i u normalnim okolnostima, a do njih je posebno teško doći otkad je ta zemlja u martu zatvorila granice i ograničila domaća putovanja, piše “Fajnenšl tajms”.

Vlasti i dalje tvrde da niko u državi nije oboleo od kovida-19, iako se u izveštajima Hronike Turkmenistana sa sedištem u Beču tvrdi da ima najmanje sedam slučajeva.

Vlada i državni mediji u Turkmenistanu su nedeljama izbegavali pominjanje koronavirusa po imenu. Radio Azatlik, koji finansiraju Sjedinjene Države, objavio je da je policija hapsila građane koji su na ulici pričali o pandemiji.

Nakon što je sa zakašnjenjem priznao pretnju od virusa ovog meseca, Berdimuhamedov (62) je izneo još jednu od svojih preventivih metoda: “jačanje principa zdravog života” putem javnih podviga u sportskim veštinama.

Gurbanguli Berdimuhamedov
Gurbanguli Berdimuhamedov(Foto: AP)

“Fajnenšl tajms” piše da se ovog vikenda očekuje nastavak fudbalske sezone u Turkmenistanu nakon jednomesečne pauze. Berdimuhamedov je početkom ovog meseca organizovao vožnju bicikla oko prestonice Ašhabad povodom Svetskog dana zdravlja. U toku su pripreme za druge važne proslave poput Dana konja krajem aprila.

Belorus koji je izgubio majku tužio Lukašenka

Muškarac koji živi u Francuskoj, čija je majka umrla od koronavirusa, podneo je krivičnu prijavu protiv lidera njegove rodne Belorusije i optužio predsednika Lukašenka da nije preduzeo adekvatne mere za borbu protiv širenja pandemije.

Aleksandar Matvejev je rekao da je prijavio Lukašenka beloruskoj policiji zbog istrage povodom smrti njegove majke Lidije Matvejeve (68), koja je umrla 2. aprila u bolnici u Vitepsku, na severoistoku Belorusije.

“Lukašenko nije na vreme preduzeo neophodne mere”, rekao je njen sin za Rojters.
“A ako osoba koja vrši vlast ne preduzme te mere, ako ne učini ništa, on bi trebalo da snosi odgovornost kao i bilo koji drugi građanin”.

Smena neposlušnog ministra zdravlja

Bolsonaro je u četvrtak smenio ministra zdravlja nakon što se sa njim sukobio oko načina borbe protiv epidemije. Predsednik je ponovo pozvao države da ukinu naredbe da se ostane kod kuće rekavši da one škode ekonomiji.

Zdravstveni stručnjaci i popularni smenjeni ministar Luiz Enrike Mandeta podržavali su mere ograničenja u Brazilu.

U obraćanju preko televizije, usled protesta u nekoliko velikih gradova, Bolsonaro je rekao da Mandeta nije u potpunosti poštovao potrebu da se zaštite radna mesta i ponovo je pozvao da se nastave poslovne aktivnosti u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike.

Američki predsednik Tramp, saveznik Bolsonara, sukobio se sa guvernerima u SAD koji se protive njegovim planovima za brže ukidanje mera izolacije.

Dok ima znakova da je epidemija dostigla vrhunac u SAD, medicinski eksperti su saglasni da se on u Brazilu može očekivati tek za nekoliko nedelja i da je rano ukinuti mere socijalne distance.

Iako je Bolsonaro oštro kritikovao blokadu, ministarstvo zdravlja na čelu sa Mandetom je izdalo smernice koje podržavaju mere socijalne distance. Mandetini dnevni izveštaji su takođe bili u suprotnosti sa Bolsonarovim promovisanjem lekova čije dejstvo nije dokazano.

Novi ministar, onkolog Nelson Teih, rekao je da neće biti “iznenadnih promena” politike.
Dodao je, međutim, da se u potpunosti slaže sa predsednikom.

Broj zaraženih u Brazilu je premašio 30 hiljada, sa oko 200 žrtava dnevno i ukupno skoro dve hiljade – najviše u Latinskoj Americi.

Izvor: vijesti.me