SB UN pozvao na formiranje nove vlade u Avganistanu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je danas na momentalni prekid neprijateljstava u Avganistanu i formiranje nove vlade koja bi bila „ujedinjena, inkluzivna i reprezentativna”, i koja bi trebalo da u svom sastavu ima i ženske predstavnike.

U prvom saopštenju SB UN posle talibanskog osvajanja Avganistana navodi se da „ustavni kontinuitet, pridržavanje međunarodnim obavezama, kao i bezbednost svih Avganistanaca i stranaca, mora biti obezbeđena”, preneo je AP.

Članovi Saveta su pozvali na „momentalan prekid nasilja u Avganistanu, povratak bezbednosti, civilnog i ustavnog poretka”, kao i na hitne razgovore kojim će se rešiti aktuelna kriza vlasti i pronaći rešenje.

SB UN je, bez izostavljanja talibana, pozvao sve strane da se pridržavaju međunarodnih normi koje se tiču ljudskih prava i standarda, kao i da se stavi tačka na „sve zloupotrebe i kršenja prava”, prenosi Tanjug.

Saopštenje, koje su inicirale Estonija i Norveška, naišlo je na odobrenje svih 15 članica SB UN na vanrednom sastanku povodom situacije u Avganistanu, prenosi AP.

Izvor: politika.rs