Scila i Haribda u evropskom moru

Naći se između Scile i Haribde znači suočiti se sa izborom od kojih nijedan nije bolji, samo je manje loš. Ova simbolika potiče iz Homerove Odiseje koju ovde koristim kao izreku, a koju je, zajedno sa još velikim brojem izreka, sjajno prikazao profesor antičke književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, Vladeta Janković, u svojoj knjizi Antičke izreke.


“Nowadays”, što bi rekli englezi, svakodnevno se nalazimo u žiži određenih izbora koji su manje ili više slični sa onim koje je Odisej morao da napravi pri svom povratku kući. Već pomenuti englezi i sa njima Velika Britanija se već neko vreme nalaze na raskršću dve strane od kojih jedna nosi ime “sporazum” a druga “bez sporazuma” gde su već neki ljudi “stradali” pokušavajući da se odluče. Na scenu su sada stupili drugi pokušavajući da izaberu nemoguće ali tok odvijanja tog izbora počinje sve više da liči na lukavog Odiseja koji izabra Haribdu, žrtvujući svojih 6 vojnika čiji vapaj iz čeljusti Haribde mu je omogućio da prođe kroz “raskrsnicu.” Doduše, broj žrtvovanih se u “modernoj” raskrsnici povećao na 20 u odnosu na “antičku” sa neizvesnošću da li će ta žrtva uopšte uspeti da omogući željen prolazak kroz raskrsnicu “sporazum-bez sporazuma”.


Da li će admiral Džonson uspeti da održi svoju kontrolu nad brodom “Government” ostaje nam da vidimo u periodu koji je pred nama, koji će nam takođe pokazati, pre ili kasnije, da makro-plan vuče za sobom mikro-plan. Odnosno, ne morate da budete ni Odisej ni Džonson da bi vam Scila i Haribda pokazale svoje zube.

Autor: Jovan Nikolić

Predloženi tekstovi:

Bregzit je ujedinio ostatak EU, ali potresi slede

Ko više investira u Srbiju: Kina ili EU?

Studiranje na Biološkom fakultetu-Priprema za strašni prijemni ispit