Šećerna bolest može da se zauzda

Ishrana i kretanje su kamen temeljac za zdrav život, a i za lečenje dijabetesa

Amerikanac dr Džaslin svojevremeno je rekao da će „doći vreme kada će dijabetičari živeti duže i kvalitetnije od ostalih jer će voditi uredan i zdrav život uslovljen svojom bolešću”. I to je cilj našeg udruženja „Krug dvojke Srbije”.

Nadam se da će i ovo moje mišljenje malo pomoći da se zauzda ova opaka bolest, a posebno njene pogubne posledice, ali da će koristiti i onima koji još nemaju dijabetes, kao prevencija.

Ako su nam ciljevi koje želimo da postignemo jasni, da krenemo kroz neke bitne teme. Ishrana i kretanje su kamen temeljac za zdrav život, a i za lečenje dijabetesa. Posebno dijabetesa tip 2. Lekovi ne preokreću tok ove bolesti već ishrana i način života. Niko ovde ne isključuje lek, ali bez promene u ishrani ni lek nema snagu da deluje.

Epidemija dijabetesa počela je u kasnim osamdesetim godinama.

Angelina Ignjatović, Udruženje pacijenata sa dijabetesom tip 2 „Krug dvojke Srbije” (Foto: lična arhiva)

Ubrzano se proizvodila industrijski konzervirana i prerađena hrana, gde se šećer dodavao radi očuvanja boje namirnica, a istovremeno je i sredstvo za konzervisanje hrane. Korišćenjem industrijski prerađene hrane, pankreas počinje da se iscrpljuje lučenjem velike količine insulina, kako bi krv oslobodio viška šećera i poslao je u ćelije. Višak šećera ostajao bi u krvi jer su ćelije već zasićene velikom količinom nagomilanog i neutrošenog šećera. Tada dolazi do nagomilavanja kilograma, dolazi do manjka i usporavanja kretanja. Šećer traži uzimanje sve veće količine hrane bogate ugljenim hidratima i vi ste u začaranom krugu. Sve to vodi oboljenju srca, krvnih sudova i infarkta, dolazi do moždanog udara, otkazivanja rada bubrega, amputacija delova tela i slepila.

Nagomilani šećer u telu je isto kao kada po stanu odlažete i skrivate smeće. Tako đubre u telu počinje da smrdi i truli. Ono postaje deponija za neutrošenu i nagomilani energiju u obliku šećera. Tako se stvara otrov u krvi i u ćelijama.

Rešenje je da izbacite šećer iz vašeg života na više načina: unosite namirnice s manje šećera, fizičkim aktivnostima utrošite šećer i smanjite unos proteina jer višak jetra pretvara u aminokiseline i glukozu. Unosite prirodnu masnoću iz avokada, orašastih plodova, voća i maslinovog ulja i znajte da su jaja i maslac odlični izvori prirodnih masti.

Još su naši preci znali da je hrana lek. Vratimo se u prošlost i prisetimo se šta smo jeli u detinjstvu i mladosti – eto odgovora. To su bila kuvana jela (variva), koja su se jela kašikom: boranija, grašak, pasulj, kupus, patlidžan. Kuvala su se uz dodatak luka, začina i kašike domaće masti. Pravio se domaći hleb i proja. Jela se pečena bundeva, pečena jabuka i sušenja šljiva. Pogledajte kako su kuvale vaše prabake, pa „ukradite” recept.

Sledeći korak je fizička aktivnost. Kad ste postigli zvanje gojazne osobe, sada se postarajte da utrošite sve viškove koji se nalaze u vašem telu i izazivaju truljenje i razvoj toksina. Sada na red dolazi najteže, ali i najdelotvornije.

Počnite laganom šetnjom koju ćete svakog dana povećavati. Ne odustajte ni kada ne možete. Izađite iz automobila i autobusa. Pešačite. Kada malo dobijete na kondiciji – potrčite. Da biste imali dopunski motiv, priključite se šetačima pod rukovodstvom stručnih lica.

Naime, od novembra prošle godine Beograd je deo globalne kampanje „Gradovi koji menjaju dijabetes”, zajedno s više od 30 svetskih metropola poput Rima, Berlina, Pekinga, Istanbula, Kopenhagena… U okviru kampanje, posebno za grad Beograd, osmišljen je projekat „Otvori plavi krug”.

Cilj kampanje je smanjenje broja novoobolelih od dijabetesa u urbanim sredinama i podsticaj osobama s dijabetesom i gojaznim osobama da se edukuju, bave fizičkom aktivnošću i unaprede svoje zdravlje. Evo kako se možete priključiti. U svoj telefon instalirajte aplikaciju pod nazivom „Otvori plavi krug”. Tu ćete naći plan organizovanih šetnji s rasporedom mesta (staza) i vremena gde se održavaju. Šetnje se organizuju u grupama do 20 učesnika na više lokacija, i to Ada Ciganlija, Košutnjak, Ušće, Zvezdarska i Bajfordova (Banjička) šuma.

Otvorite aplikaciju i kliknite na „prijavi se”. To je sve. Još ako nam se priključite i dođete na označeno mesto za šetnju, 80 odsto uspeha je postignuto. Zašto? Znamo da ćete postati naš redovan šetač.

Šetaćete u društvu pristojnih i vedrih ljudi, razmenjivaćete iskustva, popravićete raspoloženje, naučićete nešto novo. Želim da istaknem da se šetnje obavljaju pod nadzorom medicinskih sestara, a pre šetnje ćete se zagrejati vežbanjem pod rukovodstvom trenera i šetati pod nadzorom stručnih mladih ljudi. Povremeno će nam se priključiti psiholog, nutricionista, lekar. Sa svima njima možete se posavetovati, dobiti dodatne informacije i podršku. Takođe, prilikom šetnji dobićete vodu – sokić, a možda i neki poklončić. Ali zapamtite – zdravlje je najveći poklon. Naravno, sve je besplatno!

Ako nam se pridružite, ponesite osmeh i istrajnost, spremite oko da posmatrate prirodu, stavite u džep radoznalost, govor, ali i tišinu. Obucite se dobro i obujte nešto udobno. Dođite! Dobićete mnogo: dobre emocije i želju da se ponovo vidimo! Čekamo vas!

Izvor: politika.rs