Šef diplomatije Nemačke: Dodikov projekat preti da uništi Dejtonski sporazum

Vršilac dužnosti njemačkog ministra inostranih poslova Hajko Mas pozvao je Evropsku uniju da uvede sankcije političkim liderima u Bosni i Hercegovini.

Ministar je, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu u ponedeljak, rekao da će se morati razmotriti oštriji pristup kako bi se zaustavio trenutni razvoj događaja.

Sankcije bi, kako je rekao, mogle pogoditi one koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju da podstaknu ljude mržnjom i rovarenjem ili žele prekinuti veze sa EU.

“Događaji u Bosni i Hercegovini su krajnje zabrinjavajući”, rekao je Mas. “Mi u EU ne možemo biti ravnodušni prema ovome.”

Agencija dpa podsjeća da su tenzije u BiH podignute nedavno nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva, zaprijetio otcjepljenjem Republike Srpske.

“Dodikov projekat sada prijeti da uništi arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Mas.

Naime, predstavnici iz RS nekoliko mjeseci bojkotuju rad državnih institucija, zbog toga što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina.

Dodik je najavio i prenos nadležnosti sa države BiH na entitet RS kada su u pitanju Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ali, prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Izvor: vijesti.me