Senat: Republikanci nadjačali demokrate na početku suđenja Trampu

Američki Senat, u kome većinu imaju republikanci, odbacio je pokušaje demokrata da obavežu Belu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini, prenosi Glas Amerike (VOA).Tu odluku je Senat doneo juče, tokom prvog dana suđenja u procesu opoziva predsednika SAD Donalda Trampa.

U trenutku početka sudjenja u procesu opoziva američki predsednik nalazio se na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Prva obaveza Senata, koga predvode republikanci, bilo je izjašnjavanje o vremenskom okviru i pravilima čitavog procesa – koju je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po rezoluciji koju je predložio Mekonel – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužioca kao i pravni tim predsednika, imaju po dvadeset četiri sata u naredna tri dana da predstave svoje vidjenje slučaja, prenosi VOA.

Republikanska većina u Senatu je odbacila prva tri predložena amandmana demokrata na početku suđenja Trampu u postupku opoziva, čime je naznačeno kako bi ovaj proces mogao izgledati i kakav će biti konačan ishod.

Izvor: N1/Beta