Senat usvojio ekonomski paket pomoći zbog virusa korona

Članovi Senata usvojili su ekonomski paket pomoći u iznosu dve hiljade milijardi dolara čija je svrha umanjivanje ekonomskih posledica koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Predlog je podržalo devedeset šest članova Senata. Glasova protiv nije bilo.

Nakon Senata, u kome većinu čine republikanci, potrebno je da predlog usvoji i Predstavnički dom, u kom većinu čine demokrate, koji bi trebalo da zaseda u petak u devet časova ujutru. Da bi stupio na snagu potrebno je da dokument, posle usvajanja u oba doma, potpiše predsednik SAD-a Donald Tramp.

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Predlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima. Planirano je izdvajanje u iznosu od stotinu milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Reč je o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u Sjedinjenim Državama je od posledica koronavirusa preminulo 1000 ljudi. Obolelo je više od 53.000. građana.

Izvor: glasamerike.net