– Senatorka se proglasila za predsednicu Bolivije – Morales: Najodvratniji državni udar

Bolivijska senatorka Henin Anjez proglasila se za vršioca dužnosti predsednika države, što je doskorašnji predsednik Evo Morales ocenio da se radi o “državnom udaru” iz samonametnutog egzila u Meksiku.

Anjez (52), desničarka i druga potpredsednica Senata, proglasila se za predsednicu iako u parlamentu nije bilo kvoruma, tvrdeći da je “neophodno stvaranje klime socijalnog mira” u zemlji pogođenoj političkom krizom od predsedničkih izbora krajem oktobra.

“Želimo da što pre raspišemo izbore”, rekla je Anjez. 

Ona je na vlast došla nakon što su ostavke, nakon Moralesa, podneli i svi ostali naslednici predviđeni ustavom, što će reći potpredsednik države, predsednica i prvi potpredsednik Senata kao i predsednik parlamenta.

Anjez je položila zakletvu u zgradi vlade, iako nije bilo nikoga ko bi zakletvu primio, a Ustavni sud je odobrio njeno postavljenje.

“Odigrao se najpametniji i najodvratniji državni udar u istoriji”, napisao je na Tviteru Evo Morales, i osudio samoproglašenje Anjez za predsednicu, “okruženu saučesnicima i pod vođstvom vojske i policije koji represiraju narod”.

Morales je obećao da će nastaviti “borbu” i da neće prestati da se bavi politikom. On se takođe zahvalio Meksiku na tome što mu je “spasao život”. 

S Moralesom su u egzil otišli i potpredsednik Alvaro Garsija Linera i ministarka zdravlja Gabrijela Montanjo.

Doskorašnji šef države je u ponedeljak uveče tvitovao da “se loše oseća jer napušta zemlju iz političkih razloga” ali i da će se vratiti “još jači i energičniji”.  On je u nedelju podnio ostavku pod pritiskom vojske.

Lideri bolivijske opozicije su pozdravili proglašenje Anjez za predsednicu, a predvodnik uličnih protesta Luis Fernando Kamačo je pozvao na njihovo obustavljanje..

Prema ustavu, novi predsednički izbori moraju biti raspisani u roku od 90 dana od ostavke šefa države.

Stanje posle tronedeljnih protesta je takvo da je policija, ocenivši da je “preslaba”, u ponedeljak zatražila pomoć vojske. 

Snage bezbednosti su raspoređene u La Pazu, dok se Moralesove pristalice okupljaju na trgu San Fransisko, nedaleko od parlamenta.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, Moralesov saveznik, zatražio je od bolivijske vojske da vrati Moralesa na vlast i ocenio da je Bolivija u opasnosti od “građanskog rata”.

Izvor: Vijesti.me