Šest stvari koje morate znati o Volodimiru Zelenskom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastaće se danas u Parizu prvi put sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Izvesno je da Zelenski Putinu neće postati draži glumac od Miloša Bikovića, ali bar jezičke barijere među predsednicima neće biti. Ovo je šest stvari koje morate znati o Volodimiru Zelenskom.

Jevrejsko poreklo

Volodimir Zelenski je rođen 25. januara 1978. godine u Krivom Rogu u jevrejskoj porodici. Kada je izabran za predsednika, mnoge je iznenadilo jevrejsko poreklo novog predsednika države.

Komičar i glumac

Pre nego što je postao predsednik, Zelenski je bio glumac, komičar, satiričar i televizijska zvezda u Ukrajini. Još kao sedamnaestogodišnjak je počeo da se takmiči u popularnom sovjetskom nadmetanju komičara “KVN”. Uskoro je osnovao svoju trupu koja će kasnije prerasti u moćnu producentsku kuću.

Rusko okruženje

Zelenski je, kao i njegova supruga Olena, odrastao u okruženju u kojem se pretežno pričalo na ruskom. Dobar deo svojih glumačkih uloga odigrao je na ruskom jeziku. 

Sluga naroda 

Četiri godine pre nego što je postao predsednik, Zelenski je u seriji “Sluga naroda” tumačio lik profesora istorije koji postaje predsednik Ukrajine.

Novogodišnja kandidatura 

U skladu sa svojom profesijom, Zelenski je predsedničku kandidaturu zvanično objavio 31. decembra 2018. godine kada je kao jedan od zabavljača održao govor u toku novogodišnjeg televizijskog programa koji je pripremila njegova producentska kuća.

Ubedljiva pobeda

Pod uticajem lika iz serije sa kojim su ga građani poistovetili, Ukrajinci su neskriveno priželjkivli da Zelenski uđe u političku borbu i pre nego što je sam odlučio da se kandiduje za predsednika. Kada je to učinio, u drugom krugu predsedničkih izbora 2019. godine osvojio je čak 73 odsto glasova.

Izvor: RTS.rs