Severna Koreja ispalila dve rakete sa voza

Severna Koreja je ispalila dve rakete kratkog dometa sa voza, javili su danas državni mediji, što je treća raketna proba od početka godine uprkos američkim sankcijama.

Ove probe izvršene juče organizovane su da bi se proverilo i ocenilo upravljanje procedurama delovanja na železnici, javila je zvanična novinska agencija KCNA.

Jučerašnje lansiranje obavljeno je nakon odluke Vašingtona u srijedu da uvede nove finansijske sankcije protiv pet sjevernokorejskih državljana poslije dva prethodna testiranja hipersoničnih projektila.

Jučerašnje lansiranje pokazalo je visoku sposobnost manevrisanja i visoku stopu uspeha, navela je KCNA.

Sjeverna Koreja, raketa Sjeverna Koreja, raketa
foto: Reuters

Agencija je dodala da su vođeni razgovori o uspostavljanju proba raketnog sistema preko željeznice u cijeloj zemlji.

Raketne probe izvedene su u 14.41 i 14.52 u petak ( 6.41 i 6.52 po srednjoevropskom vremenu) i rakete su prešle razdaljinu od 432 kilometara na visini od 36 kilometara u pravcu istoka Korejskog poluostrva, saopšteno je iz združenog generalštaba vojske Južne Koreje.

Radi se o trećoj sjevernokorejskoj probi rakete poslije dvije uspješne probe koje je Pjongjang opisao kao hipersonične, prve 5. januara i druge, koju je lično nadgledao sjevernokorejski vodja Kim Džong Un 11. januara.

Kao odgovor na to SAD su uvele nove sankciije Pjongjangu ove nedjelje. Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da Sjeverna Koreja vjerovatno pokušava da privuče pažnju ovom serijom ispaljivanja raketa.

Pjongjang je optužio SAD da namjerno nastoje da “zatruju” situaciju.

Dijalog između Pjongjanga i Vašingtona je i dalje u zastoju poslije neuspjeha razgovora 2019. između Kim Džong Una i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Sjeverna Koreja je prvi put izvela probno lansiranje rakete sa voza u septembru 2021.

Izvor: vijesti.me