Severna Koreja izvela vojne vežbe blizu granice sa Južnom

Ostrvo na kome su vežbe izvedene nalazi se severno od morske granice dve Koreje, a poznato je po tome što se na njemu odigralo nekoliko sukoba u kojima je stradalo desetine vojnika.

Kim Džong Un sa sjevernokorejskim vojnicima
Kim Džong Un sa severnokorejskim vojnicima (Foto: Reuters)

Severnokorejska vojska izvela je artiljerijske vežbe blizu sporne morske granice sa Južnom Korejom, a po nalogu lidera Kim Džong Una.

Prema pisanju severnokorejske KCNA agencije, artiljerijska vežba izvedena je prilikom Kimove posjete jedinici na ostrvu Šngrin, na zapadnoj obali, prenosi AP.

Kako se navodi, to je bila prva poseta Kima nekoj vojnoj jedinici, od kada je započeo razgovore o denuklearizaciji sa SAD prošle godine.

Ostrvo na kome su vežbe izvedene nalazi se sjeverno od morske granice dve Koreje, a poznato je po tome što se na njemu odigralo nekoliko sukoba u kojima je stradalo desetine vojnika.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane izrazilo je žaljenje zbog poslednjih vežbi i navelo da je Severna Koreja prekršila prošlogodišnje korejske sporazume, čiji je cilj bio smanjenje vojnih neprijateljstava u pograničnim područjima, prenosi Tanjug.

Portparol ministarstva Čoi Hjun Su rekao je novinarima da Severna Koreja mora da prestane sa bilo kakvim delovanjem koje može da poveća vojne tenzije.

Izvor: vijesti.me