Severna Koreja lansirala neidentifikovani projektil

Severna Koreja je jutros lansirala neidentifikovani projektil prema otvorenom moru duž svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska. Lansiranje se dogodilo u vreme kada stižu apeli iz Pjongjanga da Sjedinjene Države i Južna Koreja obustave svoju “neprijateljsku politiku”.

Rojters prenosi da južnokorejska vojska nije izdala detaljno saopštenje, ali je japansko ministarstvo odbrane saopštilo da se radi o balističkoj raketi, bez dodatnih objašnjenja.

Saopštenje je usledilo neposredno pre nego što je ambasador Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama pozvao SAD da odustanu od neprijateljske politike prema Pjongjangu, uz poruku da niko ne može osporiti pravo njegove zemlje na samoodbranu i testiranje naoružanja.

Severna Koreja optužila je Seul i Vašington za “dvostruke standarde”, i osudila razvoj naoružanja nastavljajući sopstvene vojne aktivnosti.

Početkom septembra i Severna i Južna Koreja testirale su svoje balističke projektile nastavljajući trku u naoružavanju i izradu sve sofisticiranijeg naoružanja

Izvor: rts.rs