Severna Koreja obavestila SZO da je testirala 740 ljudi, svi bili negativni

Severna Koreja obavestila je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je od 17. aprila testirala 740 ljudi na novi koronavirus, ali da su svi bili negativni.

”Severna Koreja nas je, takođe, obavestila da je od 31. decembra do sada iz karantina izašlo 25.139 ljudi“, rekao je u četvrtak Edvin Salvador, predstavnik SZO za tu zemlju.

Salvador je rekao da Ministarstvo zdravlja Severne Koreje svake sedmice upoznaje SZO sa svojim naporima u borbi protiv širenja koronavirusa.

Dodao je da se SZO zajedno sa Vladom Severne Koreje angažovao da iz kineskog pograničnog grada Dandonga dopremi zalihe neophodne za borbu protiv COVID-19, uključujući zaštitnu opremu i laboratorijske reagense.

Salvador kaže da Severna Koreja brodovima preko luke Nampo trenutno preuzima sve uvozne robe, jer su sve granice zatvorene. Primljena roba se dezinfikuje i stavlja u karantin u luci na deset dana. Dodatno se dezinfikuje i stavlja u karantin na još četiri dana, ukoliko se roba upućuje u glavni grad Pjongjang.

Severna Koreja tvrdi da na njenoj teritoriji nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze novim koronavirusom, u šta mnogi strani stručnjaci sumnjaju.

Opisujući svoje napore u borbi protiv širenja koronavirusa kao “pitanje nacionalne egzistencije“, zvanični Pjongjang je zabranio ulazak stranim turistima, obustavio gotovo sav prekogranični promet s Kinom, pojačao pregled na ulaznim tačkama u zemlju i mobilisao zdravstvene radnike da nadgledaju stanovnike i izoluju one sa simptomima COVID-19.  

Izvor: N1/Anadolija