Severna Koreja – stara pretnja sa novim oružjem

Severna Koreja testirala je, uprkos strogim sankcijama i ekonomskoj krizi, novorazvijene krstareće rakete velikog dometa koje možda mogu da nose nuklearne bojeve glave, ukazujući na razvoj sve moćnijeg oružja na Korejskom poluostrvu gde se odvija trka u naoružanju između Severne i Južne Koreje, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Severna Koreja je saopštila da je 11. i 12. septembra uspešno testirala novu krstareću raketu velikog dometa, što je prvo javno testiranje u proteklih nekoliko meseci, piše Vašington post i dodaje da je testiranje doprinelo napetostima usred dužeg zastoja u nuklearnim pregovorima sa SAD, navodi Beta.

U izveštajima državnih medija navodi se da je Severna Koreja razvijala krstareće rakete dve godine, čime su ispunjeni ključni odbrambeni ciljevi koje je postavio čelnik Kim Džong Un, prenosi američki list ukazujući da ta tvrdnja nagoveštava moguće nuklearne kapacitete projektila.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA je projektile opisala kao „strateško oružje od velikog značaja”, navodeći da su rakete pogodile ciljeve udaljene 1.500 kilometara, što, dodaje Vašington post, veći deo Japana stavlja u domet projektila.

Probna lansiranja, kako ističe Vašington post, održana su uoči sastanka u Tokiju američkog pregovarača za nuklearna pitanja Sunga Kima i njegovih kolega iz Japana i Južne Koreje kako bi istražili načine za prekid nesuglasica sa Severnom Korejom.

Kim je prošlog meseca rekao da je spreman da se sastane s predstavnicima Severne Koreje.

Ali, dodaje list, severnokorejske vlasti na to nisu odgovorile, kao što ni Vašington nije pokazao nameru da ponudi ukidanje sankcija koje Pjongjang zahteva.

Slike u severnokorejskim novinama prikazale su projektil koji izlazi iz jedne od pet cevi na lansirnom vozilu, kao i projektil u horizontalnom letu.

Analitičari kažu da bi takvo oružje predstavljalo značajan napredak u tehnologiji naoružanja Sjeverne Koreje, navodi Gardijan.

Nije poznato da li je Severna Koreja ovladala tehnologijom potrebnom za izradu bojevih glava dovoljno malih za nošenje na krstarećoj raketi ali je, kako naglašava britanski list, lider Kim Džong Un ranije ove godine rekao da je razvoj manjih bombi glavni cilj.

Američka vojska saopštila je da su raketni testovi „pretnja” za susedne zemlje i šire, dok je glavni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato rekao je da je vlada „zabrinuta” zbog izveštaja i da će nastaviti blisku saradnju sa SAD i Južnom Korejom na praćenju situacije.

Iako testiranje novorazvijenih krstarećih raketa dugog dometa nije predstavljalo kršenje sankcija UN, ono jeste signaliziralo razvoj sve moćnijeg oružja na Korejskom poluostrvu gde se zahuktava trka u naoružanju između Severne i Južne Koreje, piše Njujork tajms.

Najnoviji testovi pokazuju da je Severna Koreja nastavila da poboljšava svoj arsenal projektila i to usred znakova da je Južna Koreja ubrzano povećavala svoje naoružanje, ističe list dodajući da se suparničke vojske naoružavaju sve snažnijim raketama koje mogu leteti dalje i nositi više razorne moći, a koje je teže presresti.

Napetosti na Korejskom poluostrvu naglo su porasle 2017, kada je Severna Koreja testirala tri interkontinentalne balističke rakete i izvela svoj šesti podzemni nuklearni test, što je dovelo do sankcija UN.

Budući da međunarodni pregovori nisu postigli veći napredak u sprečavanju Severne Koreje u povećanju naoružanja, Južna Koreja je krenula u izgradnju snažnijih raketa i sistema za odbranu od projektila.

Ovog meseca je, dodaje njujorški list, Južna Koreja uspešno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu podmornicom, dok je u avgustu, u saradnji sa SAD sprovela desetodnevnu vojnu vežbu.

Kada je Severna Koreja zadnji put provela testiranje projektila, 25. marta, izvestila je da je lansirala novu balističku raketu koja je nosila bojnu glavu od 2,5 tone.

Ovog meseca u južnokorejskim medijima pojavili su se izveštaji da Južna Koreja razvija još moćnije oružje: balističku raketu kratkog dometa nosivosti do tri tone.

Testiranje novog modela krstarećih projektila velikog dometa je posljednji znak da režim pokušava da pojača svoje mogućnosti za nuklearne napade na Japan i Južnu Koreju, ocenjuje Blumberg.

Iako SAD i saveznici imaju sisteme za obaranje projektila, novo oružje, prema pisanju Blumberga, moglo bi narušiti njihovu mogućnost da reaguju dovoljno brzo.

Testiranje nove krstareće rakete dugog dometa sugeriše da Severna Koreja uprkos strogim međunarodnim sankcijama, nedostatku hrane i ekonomskoj krizi ponovo dokazuje da može razviti novo i opasno oružje, ocenjuje u analizi Bi-Bi-Si.

Premda je u pitanju testiranje projektila koji ne podležu sankcijama UN, nove krstareće rakete lete nisko i teško ih je otkriti. Državni mediji takođe opisuju ove projektile kao „strateške”, što obično znači da se režim nada da će na njih da stavi nuklearnu bojevu glavu.

Iako analitičari nisu sigurni može li Severna Koreja to razviti, s obzirom na njenu tajnovitost, niko se, kako ističe Bi-Bi-Si, ne bi kladio protiv toga.

Prošlog meseca, agencija za atomsku energiju UN saopštila da je izgledalo da je zemlja ponovo pokrenula reaktor koji bi mogao da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje, nazivajući to „duboko zabrinjavajućim” razvojem situacije.

Pjongjang je možda bio miran otkako su u Hanoju 2019. održani razgovori između bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una ali, naglašava britanski javni servis, to ne znači da su oni koji razvijaju oružje u Severnoj Koreji bili nezaposleni.

Izvor: politika.rs