Severna Koreja zapretila Vašingtonu da se ne meša u međukorejska pitanja

Severna Koreja rekla je u četvrtak da se Vašington ne bi trebao mešati u međukorejska pitanja ako želi uspešno održati predsedničke izbore, nakon što je SAD izrazio žaljenje zbog njene odluke da prekine veze s Južnom Korejom.

U saopštenju koje je objavila službena severnokorejska agencija KCNA, visoki dužnosnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je izjave Vašingtona kao “degutantne” i kao “dvostruku igru”.

SAD bi trebale “držati jezik za zubima i baviti se pre svega svojim unutrašnjim pitanjima” ako žele “uspešno održati” predsedničke izbore, rekao je glavni direktor odela za američka pitanja u ministarstvu Kvon Džong Gan.

Ta je izjava objavljena nakon što je američki Stejt Department objavio da je razočaran odlukom Severne Koreje od utorka da prekine komunikacijske veze s Južnom Korejom.

“Ako Sjedinjene Države guraju svoj nos u tuđa pitanja neopreznim izjavama, umesto da se bave unutrašnjim stvarima u trenutku kada im je politička situacija u najgoroj konfuziji ikad, mogle bi se suočiti s neugodnom stvari s kojom će se teško nositi”, rekao je Kvon Dzong Gan, u komentaru koji je prenela KCNA.

Nije jasno šta bi Severna Koreja trebala učiniti da poremeti izbore ili uzrokuje probleme kampanji američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je Džejms Kin iz Asan instituta za političke studije u Seulu.

Severnokorejska pretnja upućena je dva dana pre druge godišnjice pistorijskog samita između severnokorejskog vođe Kim Džong Una i američkog predsednika Trumpa u Singapuru.

Osim simboličke važnosti, taj sastanak iznedrio je samo jednu vrlo nejasnu deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Ali pregovori o denuklearizaciji su mrtvo slovo nakon fijaska drugog samita u februaru 2019. u Hanoiju.

SAD imaju stalno stacioniranih oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kako bi zaštitili svog saveznika od severnokorejske pretnje.

Pjongjang je pod brojnim sankcijama Veća sigurnosti zbog svojeg nuklearnog i balističkog programa.

Izvor: jutarnji.hr