Si Đinping: Rešavanje pitanja Hongkonga i Makaa su u potpunosti kineski unutrašnji poslovi

Predsednik Kine Si Đinping rekao je da Kina nikada neće dozvoliti da se strane snage mešaju u njene regione Hongkong i Makao.

Đinping je, govoreći na ceremoniji na kojoj je obeleženo 20 godina predaje Makaa kineskoj vlasti, pohvalio ovu bivšu portugalsku koloniju za patriotizam i lojalnost, ali nije direktno govorio o šestomesečnim antivladinim protestima u obližnjoj bivšoj britanskoj koloniji Hongkongu.

“Moram da naglasim da su od povratka Hongkonga i Makaa u matičnu državu rešavanje pitanja u ovim posebnim administrativnim regionima u potpunosti kineski unutrašnji poslovi i tu nemaju šta da traže strane snage. Nećemo dozvoliti mešanje bilo koje strane snage”, istakao je Đinping.

Makao je vraćen pod kinesku vlast 20. decembra 1999. godine pod formulom “jedna zemlja, dva sistema”, s ciljem obezbeđivanje visokog stepena autonomije prema kojem je uređen i Hongkong.

Demonstranti u Hong Kongu smatraju da Peking urušava njihovu slobodu. Peking negira ove optužbe i u više navrata su okrivljeni SAD i Velika Britanija da izazivaju probleme u tom autonomnom gradu.  

Izvor: N1/Srna