Singapurski stručnjak: Kina nije pretnja već, dugoročno, glavno tržište za Evropu

Stručnjak sa Instituta za azijske studije Nacionalnog univerziteta u Singapuru Kišore Mahbubani ocenio je da se odnosi Kine i SAD ne mogu porediti s odnosima SAD i bivšeg Sovjetskog Saveta i da Kina ne predstavlja pretnju za Evropu već, dugoročno, njeno glavno tržište.

“SAD smatraju da je kinesko-američka konkurencija ponavljanje američko-sovjetske borbe za hegemoniju i smatraju da još mogu pobediti. Ali Kina nije Sovjetski Savez. Evropa mora da razmisli ko je najveća pretnja. Ako se gleda dugoročno, Kina će postati glavno tržište Evrope″, kazao je singapurski naučnik, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).
Govoreći o odnosima Kine i SAD, bivši političar i diplomata rekao je da su bivši američki predsednik Donald Tramp i prethodne administracije mislili da će ekonomskim osporavanjem “‘pomoći’ Kini da se otvori kao takozvana slobodna i demokratska zemlja”, verujući čak da mogu da sruše“ kineski režim.

Kišore Mahbubani smatra da je ta “ideja iluzija, vrlo naivna i arogantna”, prenosi CMG.

On je dodao da je i nova administracija predsednika Džozefa Bajdena “možda napravila istu grešku” ne ukidajući trgovinske sankcije Kini. Činjenica je da Trampova antikineska politika nije oslabila Kinu, već je dodatno ojačala, istakao je.

Singapurski akademok je ocenio da je “Kina dokazala prednosti sopstvenog sistema”, da je “kvalitet upravljanja u Kini nadmašio kvalitet upravljanja SAD” što se “vidi iz sposobnosti dve zemlje u borbi protiv korona virusa”.

“SAD treba da shvate da se Kina danas razlikuje od Sovjetskog Saveza”, rekao je.

Govoreči o odnosima sa EU, singapurski akademike je oceno da je Evropi potrebno tržište Kine i naveo primer nemačke autokoindustrije jer, kako je naveo, Audi trećinu svojih automobila prodaje u Kini, a Mercedesova prodaja u Kini četiri je puta veća od prodaje u SAD.

Kina će imati najbrojnije stanovništvo srednje klase na svetu i postaće glavno tržište za Evropljane, naveo je i dodao da će za deset godina kinesko maloprodajno tržište biti mnogo veće od američkog, i da Evropa mora uzeti u obzir svoje dugoročne interese.

Mahbubani je takodje podsetio da je Zapad često kritikovao Kinu zbog pitanja povezanih sa Sindjijangom i Hongkongom, dok su SAD često koristile priliku da “prodju pored tajvanskog regiona”.

“Hongkong i Sindjijang su kineska teritorija, kineska unutrašnja pitanja i Britanci bi to trebalo da razumeju”, naglasio je.

Izvor: beta.rs